x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Doctorul din cămară. Spanacul, alimentul minune care crește imunitatea

Doctorul din cămară. Spanacul, alimentul minune care crește imunitatea

de Magda Bucur    |    07 Mar 2016   •   19:18
Doctorul din cămară. Spanacul, alimentul minune care crește imunitatea
Sursa foto: Denira777/Getty Images/iStockphoto

A apărut deja pe tarabele din piețe și este momentul cel mai bun să faceți o cură. Spanacul este considerat de specialiști un super-aliment, datorită proprietăților lui care îmbunătățesc sănătatea pielii, a părului și a oaselor, pentru că aduc rezerve importante de proteine, fier, vitamine și minerale, în organism. Printre efectele benefice pentru sănătate a consumului de spanac se numără reglarea glicemiei, reducerea riscului de cancer, reducerea tensiunii și a riscului de a face astm.

Controlul diabetului. Spanacul conține un antioxidant numit acid alfa-lipoic, care scade nivelul glicemiei și previne modificările produse de stresul oxidativ, la pacienții cu diabet zaharat.

Previne astmul. Beta carotenul din spanac scade riscul de îmbolnăvire de astm. Alte alimente care conțin beta-caroten sunt caisele, dovleacul și morcovii.
Scade tensiunea arterială. Pentru că are un conținut ridicat de potasiu, spanacul este recomandat celor cu tensiune arterială crescută, datorită efectului de reglare a nivelului de sodiu din organism.

Oase sănătoase. Consumul scăzut de vitamina K a fost asociat cu risc crescut de fracturi osoase. Spanacul este o sursă extrem de bogată de vitamina K, astfel că ajută la creșterea nivelului de absorbția a calciului în oase.

Digestie regulată. Pentru că este bogat în apă și fibre, spanacul previne constipația și ajută la menținerea unui tranzit intestinal regulat.

Piele luminoasă și păr sănătos. Spanacul este bogat în vitamina A, necesară producerii de sebum, care menține părul hidratat. De asemenea, vitamina A este vitală pentru săînătatea pielii. În plus, spanacul conține vitamina C, necesară producerii și menținerii colagenului în organism. Pentru că are un aport crescut de fier, spanacul previne și căderea părului.

Imunitate crescută. Pentru că este o sursă excelentă de magneziu, spanacul ajută metabolismul, menține funcția mușchilor și a nervilor, ritmul cardiac și un sistem imunitar sănătos.

Aproximativ 200 de grame de spanac conțin în jur de 30 de calorii, aproape 1 gram de proteine și unul de fier, 30 mg de calciu, 24 mg de magneziu, 160 mg de potasiu. De altfel, spanacul este mai bogat în potasiu decât bananele.

×
Subiecte în articol: spanac