Avem două gripe: una sezonieră şi una porcină. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, este indicat să ne vaccinăm contra ambelor tipuri de gripă. Iar între un vaccin şi celălalt este recomandat să lăsăm să treacă o lună.
MILIOANE DE BOLNAVI, SUTE DE MII DE DECESE
În fiecare an, numărul cazurilor de gripă sezonieră este în creştere în perioada sezonului rece, în emisfera nordică. Tipul şi compoziţia virusurilor gripale circulante se schimbă de la un sezon la altul. De la reţeaua mondială de supraveghere a gripei Organizaţia Mondială a Sănătăţii primeşte în permanenţă informaţii privitoare la suşele care sunt în circulaţie.
Pe baza acestor informaţii şi în acord cu experţii, OMS formulează recomandări adresate autorităţilor naţionale de sănătate publică, inclusiv producătorilor de vaccinuri asupra compoziţiei vaccinurilor contra gripei pentru următorul sezon rece. Gripa sezonieră neglijată poate provoca complicaţii severe care afectează, anual, în întreaga lume, aproximativ 3-5 milioane de persoane. În fiecare an, între 250.000-300.000 de decese sunt atribuite gripei sezoniere.
RECOMANDĂRI DE LA OMS
Doctorul Victor Olsavski, reprezentant OMS în ţara noastră, spune că vaccinarea contra gripei nu este obligatorie, dar este indicată, deoarece reprezintă cea mai eficientă metodă de prevenire a acestei boli infecţioase.
Comparativ cu alţi ani, în sezonul rece 2009-2010 ne confruntăm cu două gripe: una sezonieră cu un tip de virusuri gripale şi gripa nouă (sau porcină) cu virusul A (H1N1).
Doctorul Victor Olsavski recomandă, potrivit OMS, să ne vaccinăm atât contra virusului gripei sezoniere, cât şi contra virusului gripei noi. Geza Molnar, consilierul ministrului Sănătăţii pe probleme de epidemiologie, precizează că este necesară cel puţin o lună distanţă între cele două vaccinuri.
PRUDENŢĂ
În ţara noastră, Institutul Cantacuzino va produce ambele vaccinuri. De asemenea, doctorului Olsavski subliniază că o persoană vaccinată contra gripei sezoniere nu este imunizată contra gripei noi. Totuşi, potrivit unui studiu realizat în Mexic, publicat recent în British Medical Journal, vaccinul împotriva gripei sezoniere oferă o anumită protecţie şi împotriva gripei H1N1, mai ales împotriva formelor mai severe.
Epidemiologul mexican Jose Luis Valdespino accentuează însă faptul că rezultatele preliminare ar trebui să fie folosite cu prudenţă şi că ele nu demonstrează că vaccinarea sezonieră ar trebui să o înlocuiască pe cea împotriva gripei H1N1.
CE MAI SPUNE OMS
Gripa porcină a provocat "cel puţin 4.108 decese", o creştere cu 191 faţă de bilanţul anterior, dat publicităţii săptămâna trecută. Potrivit statisticilor oficiale, la nivel global, virusul A (H1N1) a infectat peste 340.000 de persoane. Dar trebuie precizat că, în realitate, cifrele sunt mai mari, din cauză că numeroase ţări nu mai contabilizează strict toate cazurile. Printre ţările cu climă temperată din emisfera nordică, unde virusul evoluează în prezent, Statele Unite sunt cele mai afectate.
"Transmiterea este extinsă din punct de vedere geografic şi continuă să crească", avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Mexicul, unde a apărut virusul în primăvară, se confruntă cu al doilea val de infecţii. "Un număr mare de boli respiratorii au fost înregistrate în ultimele două săptămâni", constată OMS. În total, continentele americane au înregistrat trei sferturi dintre decesele consemnate la nivel global, cu 3.020 de victime, potrivit OMS.
În Europa, gripa porcină a provocat aproximativ 176 de decese şi peste 56.000 de îmbolnăviri, ţările cele mai grav afectate fiind Franţa, Irlanda şi Marea Britanie. În acelaşi comunicat al OMS se mai precizează că, în lume, au fost înregistrate 28 de cazuri de rezistenţă la Tamiflu.
TABAGISM
Fumătorii prezintă 43%-59% riscuri suplimentare de a fi afectaţi de gripa porcină. Este concluzia unui studiu efectuat în 1982 pe un lot de soldaţi israelieni în timpul unui episod gripal comparabil epidemiei actuale. Studiul aparţine Oficiului de Prevenire a Tabagismului din Franţa şi a fost dat publicităţii la 6 octombrie anul acesta, susţinând că fumatul ne face mai vulnerabili în faţa virusului gripei porcine.
Astfel, fumătorii au un motiv suplimentar, foarte puternic de a renunţa la acest viciu. În privinţa vaccinului anti-H1N1, acesta asigură protecţie în egală măsură fumătorilor şi nefumătorilor.
ÎNCĂ UN VACCIN
În prezent, Agenţia Europeană a Medicamentului a recomandat Comisiei Europene autorizarea de punere în vânzare a două vaccinuri împotriva gripei porcine, de la laboratoarele Novartis şi GlaxoSmithKline (GSK). Recent, agenţia a venit cu aceeaşi recomandare în cazul vaccinului contra gripei porcine produs de laboratorul Baxter. Săptămâna trecută, Comisia Europeană a autorizat vaccinurile - Focetria de la Novartis şi Pandemrix de la GSK. Acestora urmează să li se alăture Celvapan, de la Baxter.
ALĂPTARE
Specialiştii sunt de părere că femeia nu trebuie să renunţe să-şi alăpteze pruncul chiar dacă este gripată. Laptele matern asigură o imunitate perfectă, adaptată mediului microbian şi viral al mamei. Reducând sau renunţând la laptele matern nu facem decât să expunem bebeluşul riscului afecţiunilor respiratorii, inclusiv gripei porcine. În plus, deocamdată, nu a fost demonstrată transmiterea virusului gripal A (H1N1) prin laptele matern.
Citește pe Antena3.ro