x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Dreptul de a sti cine te-a adus pe lume

Dreptul de a sti cine te-a adus pe lume

21 Noi 2004   •   00:00

Foarte multi copii conceputi prin inseminare artificiala sunt interesati de tatal lor. Iar centre de inseminare artificiala din SUA sustin aceasta dorinta, considerand ca este un drept legitim al copiilor.

MAGDA MARINCOVICI

Cunoasterea parintilor este un lucru primordial pentru un copil. Un studiu realizat in Statele Unite arata dorinta expresa a copiilor nascuti prin inseminare artificiala de a-si cu-noaste tatal. Acesti copii vor nu atat sa-si gaseasca tatal, ci sa-si afle originile. In majoritatea legislatiilor este stipulat ca donorul trebuie sa ramana anonim. Donarea de sperma este gratuita si anonima. Barbatul donor trebuie sa aiba sub 45 de ani si sa aiba o stare de sanatate normala.

Intr-un studiu, coordonat de doctorul Joanna Schieb de la Universitatea din California, au fost cooptati 29 de adolescenti intre 12 si 17 ani, conceputi prin metoda inseminarii artificiale. Doctorul Schieb a ajuns la concluzia ca 41% dintre acesti copii traiesc in cupluri de lesbiene, 38% sunt crescuti de o mama singura si 21% sunt intr-un cuplu heterosexual.

Adolescentii inclusi in studiul doctorului Schieb au raspuns la un set de intrebari.

Raspunsurile indica ca majoritatea adolescentilor (80%) si-au exprimat dorinta de a avea informatii despre tatal lor. Ei spun ca au nevoie de aceste informatii pentru ca, atunci cand vor fi adulti, sa poata sa-si intalneasca tatii. Motivul principal al acestui demers este curiozitatea. Acesti copii mai spun ca pentru ei este, de asemenea, important sa mai cunoasca si alti copii care au venit pe lume prin inseminare artificiala. Doctorul Schieb a mai stabilit ca acesti copii nu sunt interesati de aceste amanunte din ratiuni financiare sau oricum materiale, dar nici nu sunt animati de dorinta de a avea in timp o relatie de tipul tata-copil.

De notat ca in Statele Unite, centrele de inseminare artificiala au facut propuneri in sensul de a se acorda copilului informatiile despre identitatea tatalui, desigur cu acordul acestuia. Acelasi curent se simte de ceva timp si in Marea Britanie.

In tara noastra, fertilizarea in vitro, fertilizarea artificiala sau inseminarea artificiala erau tehnici de reproducere umana asistata medical utilizate in spitalele romanesti la limita legii. In prezent, aceste tehnici sunt reglementate legal. De asemenea, in premiera, acelasi act normativ defineste notiunea de mama purtator sau mama-surogat.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă