x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Dureri in gat si in sezonul cald

Dureri in gat si in sezonul cald

02 Iul 2004   •   00:00

Durerile in gat ne pot afecta si vara, caldura uscata fiind specifica zonei noastre geografice.

STELUTA INDREI

Acest lucru ne face pe toti sa bem apa rece de la frigider, sa mancam inghetata, sa cautam racoarea sub orice forma, fie stam in curent, fie utilizam aerul conditionat. Acesti factori predispozanti duc la aparitia anginelor eritematoase, asa-numitul rosu in gat, la care se adauga durerile in gat, febra, stranutul, nasul infundat, durerile de urechi etc. Medicul de familie Marina Endrjievschi afirma: "Examinarea cu atentie a pacientilor indiferent de varsta este esentiala, mai ales daca este vorba de copii sub 2 ani sau varstnici, care sunt cei mai expusi aparitiei complicatiilor. De altfel, medicul este cel care va decide tratamentul si conditiile in care se va efectua acesta (la domiciliu sau la spital)".

SIMPTOME. Majoritatea acestor afectiuni respiratorii debuteaza cu febra, simptom dominant mai ales la copii. Durerile in gat sunt cauzate fie de virusuri, fie de bacterii (cel mai frecvent este streptococul). Manifestarile clinice sunt variate de la forme usoare pana la forme severe. "De obicei, anginele virale debuteaza lent, cu febra moderata, stare generala buna, eritem si dureri moderate. In schimb, anginele bacteriene au un debut brusc, febra mare, dureri mari la inghitire, dureri de cap. In formele severe este necesara efectuarea unor investigatii de laborator. Anginele pot produce complicatii locale (otite, mastoitite, sinuzite s.a.) si generale (reumatism articular acut, endocardita s.a.)", semnaleaza dr. Marina Endrjievschi.

TRATAMENT. Durerile in gat care nu sunt insotite de febra mare nu necesita antibiotice. Se recomanda repaus la pat, alimentatie usoara cu multe lichide, medicamente antitermice si antiinflamatoare, precum si antiseptice locale (tip faringosept). Anginele virale se pot agrava prin aparitia unor infectii bacteriene, de aceea medicul trebuie sa supravegheze evolutia tratamentului, mai ales in cazul copiilor si varstnicilor. Potrivit dr. Marina Endrjievschi, anginele pulsacee (cu acumulare de puroi) se trateaza obligatoriu cu antibiotice, bineinteles numai la indicatia medicului.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă