x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Europa se lasa de fumat

Europa se lasa de fumat

05 Mai 2006   •   00:00

Fumatul a devenit inamicul numarul 1 in Europa. In Irlanda, Italia, Suedia, Spania, Malta si, mai nou, in Franta este interzis fumatul in locurile publice. Legislatia antitutun va fi adoptata in tot mai multe state europene.

In fiecare zi, mai mult de 3.000 de adolescenti din SUA fumeaza prima lor tigara si fac astfel primul pas spre a deveni fumatori inraiti. Iar 90% din totalul celor care cad in capcana fumatului sunt copii si adolescenti. "Problema este ca pe zi ce trece creste numarul copiilor fumatori. Iar copiii si adolescentii renunta si mai greu decat adultii la acest viciu, pentru ca in cazul lor intervine dependenta psihica si pentru a se lasa de fumat au nevoie de o motivatie foarte puternica. E dificil sa convingi un tanar sa renunte la fumat, pentru ca la aceasta varsta adolescentii prezinta tulburari de comportament care favorizeaza fumatul.

Insa cel mai grav este ca fumatul poate fi o prima etapa in dependenta de droguri, deoarece majoritatea consumatorilor de marijuana sau hasis au fost mai intai fumatori", explica doctorul Corina Ciobanu, medic neuropsihiatru in cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie "Prof. dr. Al. Obregia".

Tigara – inscrisa in codul genetic

Principala explicatie a faptului ca tot mai multi copii si adolescenti devin dependenti de fumat este legata de nevoile de afirmare si de integrare intr-un grup, specifice varstei. Insa in ultima vreme se discuta tot mai mult ca, de fapt, de dependenta de tigara ar fi responsabile doua gene. De altfel, intr-un articol al publicatiei britanice The Times se citeaza un studiu amplu realizat de o echipa de cercetatori de la University College din Londra, care au descoperit genele fumatului. Se pare ca DRD2 si CYP2A6 sunt genele care decid daca vom fi sau nu dependenti de fumat si cat de greu ne va fi sa renuntam la acest viciu. Teoria emisa de dr. Saskia Sanderson, unul dintre cercetatori, este ca placerea pe care ne-o produce tutunul este datorata unei substante chimice eliberate de creier, numita dopamina. Iar gena DRD2 ajuta la reglarea cantitatii de dopamina. La unele persoane, arata cercetatorii, gena este afectata intr-o oarecare masura, astfel incat acestea au nevoie de mai multa nicotina pentru a simti placerea fumatului. Pe de alta parte, gena CYP2A6 "decide" cat de rapid reusim sa eliminam nicotina din organism.

Bolile fumatului

Pete Saloutos/CORBIS/PHOTOLAND
Anual, milioane de persoane sunt diagnosticate cu boli cauzate de fumat: bronsita cronica, bronhopneumopatie obstructiva cronica, boli cardiovasculare, cresterea riscului de infarct, cancer pulmonar. Pe langa aceste afectiuni cu potential letal, fumatul cauzeaza iritatii ale traheei si laringelui, creste tensiunea arteriala, favorizeaza strangerea vaselor de sange rezultand o scadere a temperaturii corpului, reduce masa osoasa. De asemenea, fumatorii inraiti sunt mai predispusi infectiilor, pentru ca sistemul lor imunitar este afectat.

Cresterea riscului de sangerari gastro-intestinale, reducerea simturilor tactile si gustative, aparitia ridurilor premature, afectiuni gingivale sunt alte riscuri la care se expun de buna voie fumatorii. Gudronul, monoxidul de carbon, oxidul de nitrogen, cianura de hidrogen, metalele, amoniacul, compusi radioactivi cancerigeni sunt numai cateva dintre substantele nocive pe care le contine fumul de tigara. Substante nocive care sunt inhalate atat de cel care fumeaza, cat si de cei din jur... Pentru ca nici fumatul pasiv nu este lipsit de riscuri. "Cea mai frecventa boala cauzata de fumat este cancerul bronho-pulmonar. Riscul de a suferi de cancer este de trei-patru ori mai mare la fumatori decat la nefumatori. Aproximativ 30% dintre decesele prin cancer sunt cauzate de fumat. O tigara contine mai mult de 40 de substante cancerigene. Cel mai toxic este fumatul dimineata pe nemancate. O tigara fumata dimineata pe stomacul gol valoreaza cat zece tigari fumate in cursul zilei", atrage atentia conf. dr. Dumitru Matei, seful Catedrei de Medicina de Familie de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila".

Mai mult de 80% dintre bolnavii cu bronhopneumopatie obstructiva cronica (BPOC) sunt fumatori. Conf. dr. Dumitru Matei trage un semnal de alarma in ceea ce priveste BPOC: "In randul barbatilor, numarul de cazuri de BPOC este constant in ultimii ani. Ceea ce ne ingrijoreaza insa este cresterea imbolnavirilor in randul femeilor".

Sanatatea fatului

C. Townshead/DREAMSTIME
Au citit despre ele, le-au vazut inscriptionate pe pachetele de tigari, cert este ca majoritatea fumatorilor cunosc riscurile acestui obicei asupra sanatatii lor. Multi dintre ei si le asuma si continua sa fumeze. Dar ce se intampla cand in joc nu este numai sanatatea proprie, ci si a bebelusului din pantece? Despre cum afecteaza fumatul sanatatea fatului ne spune dr. Anca Simionescu, medic primar obstetrica-ginecologie din cadrul Spitalului Clinic Filantropia. A fost dovedita stiintific asocierea fumatului cu greutatea mica la nastere. Copiii proveniti din mame care fumeaza in timpul sarcinii au o greutate cu 150-300 de grame mai mica decat copiii nefumatoarelor. Explicatia ar fi scaderea cantitatii de oxigen in tesuturi, care incetineste dezvoltarea fatului, precum si efectul vasoconstrictor pe care il are nicotina, reducand irigarea cu sange a organismului si incetinind astfel dezvoltarea fetala. Substantele din fumul de tigara produc ingrosarea placentei prin stagnarea lor la acest nivel, motiv pentru care fumatoarele vor avea un mai mare risc de a face hematom retroplacentar cu dezlipirea placentei, ceea ce poate provoca moartea fatului.
ACUPUNCTURå. Introducerea unor ace fine n anumite puncte-cheie de pe corp contribuie la reducerea tentatiei de a fuma. Acupunctura reactiveaza acele surse de energie cu ajutorul carora cel care se lasa de tigara rezista mai usor dependentei de nicotina.
Exista, de asemenea, riscul de placenta praevia, o anomalie de insertie a placentei care poate pune in pericol fatul si necesita nasterea prin cezariana. Unele substante carcinogene trec prin placenta si pot provoca anomalii fatului. "Nu a fost argumentat stiintific, dar au existat cazuri de malformatii cardiace, ale sistemului nervos central, faciale sau ale membrelor la copiii proveniti din mame fumatoare. Se pare ca fumatul creste si riscul de boli respiratorii si moarte subita a nou-nascutului. Creste si riscul de prematuritate, cauzata de ruptura prematura a membranelor", avertizeaza dr. Anca Simionescu. Daca gravida renunta la fumat imediat cum a aflat de sarcina, ea are toate sansele sa fie o mamica fericita. Insa cuplurile fumatoare care isi doresc un copil pot avea probleme tocmai din cauza tutunului, care scade fertilitatea nu doar la femeie, ci si la barbat. "La femeie, fumatul scade motilitatea trompelor uterine, necesara pentru ascensiunea spermatozoizilor si impiedica fixarea ovulului fecundat in mucoasa uterina. Substantele continute de fumul de tigara au un efect direct asupra calitatii celulelor reproducatoare", semnaleaza dr. Anca Simionescu. Numeroase studii au aratat ca fumatoarele au un risc mai mare de sarcina extrauterina si de avort spontan.

La barbati, fumatul produce o inflamatie cronica a tractului genital si altereaza calitatea spermei (mobilitatea si morfologia spermatozoizilor). Din aceste motive, embrionii rezultati vor avea o calitate mai slaba decat ai nefumatorilor.

Solutii antifumat

Chad Johnson/CORBIS/PHOTOLAND
Cei care vor sa renunte la fumat trebuie sa aiba o vointa puternica. Acestora li se adreseaza substituentii de nicotina: guma, plasturi, tablete. Dar si medicamentele pe baza de bupropionum. Si remediile naturiste: fitoterapia, homeopatia, acupunctura. Consilierea psihologica: psihoterapia, hipnoza. Solutiile antifumat sunt numeroase. Important este ca persoanele care isi propun sa renunte la tigara sa-si doreasca intr-adevar acest lucru si sa se adreseze unui centru specializat de consiliere. In Bucuresti exista centre pentru renuntarea la fumat la Institutul de Pneumologie "Marius Nasta" si la Spitalul de Pneumoftiziologie "Sf. Stefan". In tara, centre similare sunt deschise la Timisoara, Arad, Oradea, Constanta, Iasi (lista completa este publicata pe site-ul www.srp.ro). Consultatiile se acorda gratuit pe baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie. Din pacate, cei care apeleaza la serviciile unor astfel de centre sunt oameni care s-au imbolnavit deja din cauza fumatului sau rude ale celor rapusi de cancerul bronho-pulmonar.

Dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog la centrul de la Institutul "M. Nasta", spune ca cele mai mari sanse de reusita pentru a se lasa de fumat le au persoanele care urmeaza tratamente combinate si supravegheate de medic. Cei care merg pe o singura varianta de tratament reusesc sa renunte la acest viciu in proportie de 25%-30%, pe cand cei care se combina metodele de tratament au o rata de succes de peste 50%.

FITOTERAPIE. Pedicuta, obligeana, menta, salvia, podbalul au proprietati antitabagice recunoscute. Putem consuma pana la un litru de infuzie de menta sau salvie pe zi. In cazul pedicutei nu se bea mai mult de o cana de infuzie zilnic, altfel planta poate deveni toxica. Propolisul brut are un gust asemanator cu tutunul, de aceea mestecarea a doua-trei bucatele de propolis va ajuta sa nu mai deschideti pachetul cu tigari.
PLASTURI. Un produs util pentru a face fata dependentei este plasturele cu nicotina, care se aplica pe piele. Inlocuieste de fapt in organism nicotina din tigari. Plasturele atenueaza simptomele de dezintoxicare, dar nu trebuie tinut mai mult de 12 ore. Folosind de la saptamana la saptamana plasturi cu cantitati mai mici de nicotina, organismul se adapteaza la viata fara acest drog.

MEDICAMENTE. Tratamentul medicamentos impotriva fumatului se bazeaza pe bupropionum, o substanta care actioneaza asupra centrului placerii, situat la nivelul creierului, diminuand dorinta fumatorului de a-si mai aprinde tigara. Medicamentele nu sunt scumpe si se elibereaza numai cu prescriptie medicala. Tratamentul cu medicamente contra fumatului pentru o luna costa mai putin decat trei cartuse de tigari. Acest tratament necesita o supraveghere atenta din partea medicului, motiv pentru care pacientii trebuie sa mearga lunar la control pentru ajustarea dozelor.
IMPOTENTA. Inutil sunt promovate tigarile ca simbol al virilitatii, caci ele sunt cauza de impotenta. Un studiu amplu a fost realizat de cercetatorii de la Action of Smoking and Health (ASH). Ei au aratat ca barbatii care fumeaza mai mult de un pachet de tigari pe zi au cu 39% mai multe sanse sa sufere disfunctii sexuale. S-a demonstrat ca substantele din fumul de tigara au o actiune nociva asupra nervilor erectori si asupra circulatiei sangvine de la acest nivel.

ISTORIA TABAGISMULUI. Cea mai veche reprezentare a unor fumatori – niste preoti din tribul Maya fumand pipa pacii – dateaza din anul 500 i.Hr. In Europa, frunzele de tutun au fost aduse de Cristofor Columb, in secolul al XV-lea, la intoarcerea din calatoria in care a descoperit continentul american. In 1560, ambasadorul francez in Portugalia, Jean Nicot, a introdus tutunul la curtea regelui Frantei. Dupa numele acestuia a fost botezata si nicotina. In curand, prizatul tutunului a devinit moda la curtea franceza. In 1633, sultanul turc Murad al IV-lea a dat un decret la Constantinopol, prin care erau spanzurati toti cei care erau prinsi fumand. In aceeasi perioada, in Rusia, tarul Mihail Romanov a interzis comercializarea tutunului. Cei care erau prinsi fumand erau pedepsiti cu cruzime: taierea nasului sau castrarea. In prima Enciclopedie Britanica (mijlocul secolului al XVIII-lea) se spunea ca "tutunul seaca si afecteaza creierul". In ciuda acestor fapte, patima fumatului a rezistat, in secolul al XIX-lea, fumatul devenind o moda in toata Europa. Astfel incat in 1910 sunt inregistrate aproximativ 20.000 de marci de tigari.

HOMEOPATIE. Remediile homeopate destinate celor care vor sa renunte la fumat se prezinta sub forma unor granule care contin extracte din plante, substante de origine minerala sau animala. Acestea vizeaza simptomele sevrajului nicotinic si in nici un caz afectiunile provocate de tutun. Extractul Tabacum este indicat pentru reducerea dependentei de nicotina, extractele Arnica si Calcarea sunt indicate celor care resimt furnicaturi, dureri in lipsa "drogului", extractul Vipera are efecte antiinflamatoare. Granulele nu se administreaza la intamplare, ci numai conform prescriptiei medicale.
×