x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Eveniment - Premiul Nobel pentru medicina

Eveniment - Premiul Nobel pentru medicina

de Steluta Indrei    |    05 Oct 2005   •   00:00
Eveniment - Premiul Nobel pentru medicina

Premiul Nobel pentru medicina 2005 a fost acordat cercetatorilor australieni J. Robin Warren (68 de ani) si Barry J. Marshall (54 de ani), pentru descoperirea faimoasei bacterii Helicobacter pylori, responsabila de ulcer. Cercetarile celor doi australieni au desfiintat miturile legate de ulcer, demonstrand ca boala se poate trata cu antibiotice.

Interesanta este nu numai descoperirea acestei bacterii, dar si efortul celor doi cercetatori, care au dus o lupta acerba pentru a-si impune punctele de vedere. Astfel, Barry J. Marshall a recurs pentru aceasta la sacrificiul suprem: a ingerat bacteria Helicobacter pylori pentru a-si dovedi teoria.

ULCER. J. Robin Warren si Barry J. Marshall "au facut o descoperire remarcabila si neasteptata, conform careia gastrita si ulcerul de stomac sau de duoden sunt rezultatul unei infectii provocate de bacteria Helicobacter pylori". Acesta este anuntul Comitetului Nobel de la Institutul Karolinska din Stockholm. La ora actuala, potrivit studiilor, bacteria Helicobacter pylori se gaseste in stomacul a jumatate din populatia planetei, numarul persoanelor infectate fiind mult mai mare in tarile in curs de dezvoltare. Odata contractata, deseori de la varste fragede prin transmitere de la mama la copil, Helicobacter pylori ramane in stomac pe tot parcursul vietii, chiar daca nu declanseaza o infectie.

REVOLUTIE. Descoperirea laureatilor Premiului Nobel a revolutionat tratamentul acestor afectiuni ale stomacului.

Astfel, a permis tratarea ulcerelor altfel decat prin interventia chirurgicala, si anume prin administrarea de antibiotice si medicamente contra aciditatii gastrice.

Anul trecut, Premiul Nobel pentru medicina a fost atribuit americanilor Richard Axel si Linda B. Buck, pentru cercetarile asupra sistemului olfactiv.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă