Nutritionistii spun ca trebuie sa avem o alimentatie echilibrata cand mergem la munte. Pentru a practica sporturile de iarna (schiul, patinajul) avem nevoie de foarte multa energie. Practicarea in bune conditii a schiului ne confera mai multa forta si rezistenta, ne ajuta la intarirea sistemului cardiovascular si respirator si alunga stresul.
|
REGULA. Mergeti la schi numai dupa ce ati luat micul dejun |
ALIMENTE. Dieta adaptata nevoilor noastre ne ajuta sa dozam mai bine efortul pentru a evita epuizarea fizica si crampele musculare. Micul dejun trebuie sa fie complet si bogat in calorii. Nu ezitati sa mancati putin mai mult decat de obicei. Cafea, ceai, suc natural de fructe, tartine cu unt si dulceata, cereale cu lapte sau iaurt, branzeturi, un ou fiert sunt alimente potrivite pentru micul dejun. La masa de pranz alegeti pastele, orezul sau legumele, care va permit sa va refaceti rezervele de energie, in locul cartofilor prajiti, foarte solicitati in toate restaurantele de la munte, care sunt foarte grasi si greu de digerat. Nu luati insa o masa copioasa, pentru ca digestia dificila sa nu va moleseasca si astfel sa fiti expusi riscurilor de accidente. Pe partie este bine sa luati o mica gustare, dar evitati ciocolata, pentru ca absoarbe apa din organism si va puteti deshidrata mai usor. Optati pentru un fruct proaspat sau fructe uscate precum caisele, prunele, smochinele. Nu uitati sa va hidratati corespunzator. In afara de apa, o bautura energizanta va va ajuta sa va recapatati fortele si sa rezistati la efort. Alcoolul este contraindicat la schi, mai ales cand este frig. El dilateaza vasele sangvine, ceea ce va face mai sensibili la frig. (Steluta Indrei)