x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Fara radiografii inutile la copii!

Fara radiografii inutile la copii!

19 Apr 2005   •   00:00

Expunerile inutile la raze X, utilizate la efectuarea radiografiilor, trebuie evitate, mai ales in cazul copiilor. Specialistii de la Academia franceza de stiinte medicale afirma ca nu trebuie subestimat riscul de cancer indus de radiografii si mamografii.



  • de STELUTA INDREI

  • VULNERABILITATE. Copiii sunt cei mai sensibili pacienti in fata examenelor medicale cu raze X
    O echipa de radiologi francezi si experti ai academiei medicale au dat publicitatii un raport potrivit caruia radiologia este un act medical cu avantaje si efecte negative. Acestea trebuie analizate cu atentie, radiografiile trebuind efectuate doar daca reprezinta singura modalitate de stabilire a diagnosticului si terapiei.

    A face o mamografie la 50 de ani inseamna un risc aproape zero, sustin specialistii, dar in cazul unei adolescente sau tinere riscurile sunt semnificative. "La copii trebuie evitate pe cat posibil examenele medicale care antreneaza doze ridicate de raze ionizante, in locul acestora fiind recomandate ecografiile si IRM (imagistica prin rezonanta magnetica)", a precizat profesor doctor Maurice Tubiana.

    CANCER. Potrivit studiilor epidemiologice, riscurile de cancer apar in conditiile unor expuneri la doze foarte ridicate de raze ionizante (raze X, gamma), subliniaza expertii Academiei franceze de stiinte medicale. Avertizand ca nu trebuie sa subestimam riscurile, ei spun ca totusi dozele slabe si foarte slabe de raze X sau gamma nu reprezinta un pericol. "Organismul nostru poseda mecanisme foarte puternice de aparare a celulelor si a tesuturilor contra aparitiei celulelor canceroase, mecanisme care insa pot fi depasite de agresiunile excesive", a explicat prof. dr. Tubiana. De aceea specialistii recomanda reducerea numarului de radiografii inutile, cele mai raspandite fiind radiografiile pulmonare.

    RECOMANDARI. "Este absolut necesara evitarea iradierii repetate in cazul copiilor cu afectiuni ale glandei tiroide sau al adolescentelor suspecte de tumori mamare. Tinerele sunt sensibile chiar si la doze mici de radiatii", subliniaza prof. Tubiana. Asta nu inseamna ca radiografiile trebuie eliminate, adauga specialistul, pentru ca sunt examene medicale foarte utile atunci cand sunt justificate.

    Autorii raportului au anuntat ca vor fi realizate si alte studii in ceea ce priveste dozele slabe de radiatii. Ei sustin, de asemenea, crearea de aparatura performanta in domeniul radiologiei, care sa elimine pe cat posibil riscurile de cancer.

    APARATURA INVECHITA
    In tara noastra exista inca 214 unitati medicale cu aparatura radiologica invechita, care trebuie schimbata in conformitate cu normele Uniunii Europene. Reprezentantii Ministerului Sanatatii lucreaza in prezent la un program de masuri de inlocuire a echipamentelor radiologice care nu mai corespund din punct de vedere al normelor impuse de comunitatea europeana. Inlocuirea aparaturii medicale necorespunzatoare din spitale este una dintre prioritati, anunta responsabilii ministerului. "In aproximativ 214 locatii care apartin ministerului trebuie inlocuita aparatura medicala radiologica. Din pacate, in ultimii 4 ani nu au mai fost efectuate nici un fel de investitii in acest sector", a declarat dr. Gheorghe Iana, consilierul ministrului Sanatatii pentru aparatura medicala.
    ×
    Subiecte în articol: viaţă sănătoasă medicale