x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei "Fii primul" la medicul urolog

"Fii primul" la medicul urolog

23 Feb 2005   •   00:00

Un grup de medici de la Spitalul Clinic Municipal Cluj Napoca anunta derularea in premiera a unei campanii de depistare a cancerului prostatic. In prezent, la barbati, aceasta forma de cancer este considerata a doua cauza de mortalitate.


MAGDA MARINCOVICI

CONSECINTA. Cancerul prostatic poate afecta si relatia de cuplu
In premiera, 14 medici din cadrul Sectiei Clinice de Urologice a Spitalului Clinic Municipal din Cluj Napoca lanseaza o campanie de depistare precoce a cancerului prostatic. Aceasta campanie locala are meritul de a umple un mare gol, avand in vedere ca, la ora actuala, nu exista un program la nivel national de depistare in faze incipiente a cancerului prostatic. Campania vizeaza toti barbatii din municipiul Cluj Napoca cu varsta peste 50 de ani.

GRATUIT. Cei 14 medici, initiatorii campaniei "Fii tu primul", vor acorda consultatii gratuite in perioada 1 martie - 30 iunie 2005. Coordonatorul acestei campanii, conferentiar doctor Ioan Coman, directorul general al Spitalului Clinic Municipal, precizeaza ca aceasta forma de cancer este a doua cauza de mortalitate la barbati.

Medicul specialist Radu Cota din cadrul Sectiei Clinice de Urologie atrage atentia ca la consultatii sunt asteptati inclusiv barbatii care nu prezinta tulburari de urinare. Consultatiile sunt gratuite si nu presupun decat prezentarea unei trimiteri catre urolog din partea medicului de familie.

Potrivit medicului Radu Cota, cancerul prostatic este mai frecvent dupa varsta de 50 de ani. De aceea, este foarte importanta examinarea prostatei, cel putin o data pe an, pentru surprinderea in faza de debut a bolii.

EXAMINARE. Studiile de specialitate arata ca, in cazul in care aveti in familie cazuri de cancer prostatic, examinarea sistematica a prostatei trebuie sa inceapa chiar de la varsta de 40 de ani. Medicul specialist care se ocupa de acest gen de probleme este urologul. De asemenea, studiile au mai stabilit ca este foarte importanta varsta pacientului in luarea deciziei de interventie chirurgicala. Operatia se efectueaza pentru extirparea tumorii in vederea vindecarii complete. Dar sansele de vindecare sunt conditionate de extinderea tumorii.

SPECIALISTI. In cadrul Sectiei Clinice de Urologie exista un serviciu cu o experienta foarte bogata in chirurgia laparoscopica ca acestui tip de cancer. Aceasta metoda chirurgicala permite "extirparea laparoscopica a prostatei, fara deschiderea abdomenului", ne asigura medicul Radu Cota.

Daca tumoarea este strict localizata la nivelul prostatei, fara a fi afectat invelisul acestei glande, exista posibilitatea de vindecare 100%. Cu cat cancerul este mai extins, cu atat sansele de vindecare se diminueaza. Operatia se numeste prostatectomie si este efectuata in cazul barbatilor sub 70 de ani diagnosticati cu acest tip de cancer. In cazul barbatilor peste aceasta varsta, se recomanda radioterapia.

FACTORI DE RISC
Unele forme de cancer prostatic evolueaza lent, in schimb altele se extind rapid. In functie de forma de cancer, specialistul are la dispozitie diferite solutii terapeutice: supravegherea evolutiei, tratamentul hormonal, radioterapia sau chirurgia. In ceea ce priveste factorii de risc, specialistii sunt unanimi in privinta varstei, antecedentelor din familie si a modului de alimentatie. Daca barbatul are in familie rude de gradul intai (frate, tata), el trebuie sa constientizeze ca acesta reprezinta un serios factor de risc. Studiile demonstreaza ca antecedentele familiale cresc de 2 pana la 5 ori pericolul cancerului prostatic. De asemenea, expusi sunt barbatii care consuma frecvent alimente bogate in grasimi de origine animala.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă prostatic