x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Finanţele au cerut Sănătăţii să refacă legea coplăţii

Finanţele au cerut Sănătăţii să refacă legea coplăţii

28 Apr 2010   •   00:00

Reprezentanţii Ministerului Finanţelor au solicitat, miercuri, în şedinţa de guvern, ca proiectul privind coplata în sistemul medical să fie refăcut, atenţionând că o serie de prevederi din document pun în continuare presiune asupra bugetului, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse ministeriale.
 Conducerea Ministerului Sănătăţii a propus în şedinţa de miercuri a Executivului introducerea sistemului coplăţii în spitale, dar decizia a fost amânată ca urmare a obiecţiilor formulate de Ministerul Finanţelor.
 "Discuţia din Guvern a indicat că introducerea coplăţii este necesară pentru respectarea reducerilor de cheltuieli publice convenite cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, dar Ministerul Finanţelor nu a fost de acord cu anumite formulări ale actului normativ, arătând că acestea nu ar diminua presiunile pe buget. Actul normativ a fost amânat şi va fi discutat după ce experţii celor două ministere se vor pune de acord asupra acestor prevederi", au relatat sursele citate, participante la şedinţa de Guvern.
 În luna martie, Ministerul Sănătăţii anunţa că a definitivat legislaţia privind introducerea mecanismului de coplată, prin tichetul moderator pentru sănătate, şi că proiectul de lege va fi trimis Parlamentului, care va decide dacă actul poate fi aplicat de la 1 iulie 2010.
 Contribuţia personală a cetăţenilor prin tichetele pentru sănătate nu va depăşi 600 lei pe an, astfel că pacienţii vor plăti consultaţii, investigaţii, spitalizarea până la o sumă cumulată a bonurilor de 600 lei. Peste această sumă, consultaţiile, analizele şi spitalizările vor fi gratuite.  
 În medicina primară, coplata pentru consultaţiile medicului de familie aferente serviciilor plătite separat va fi 5 lei, iar pentru vizitele la domiciliu în afara programului de lucru de 7 ore va fi 15 lei. Consultaţia la medicul specialist din ambulatoriu va fi plătită cu 10 lei, iar consultaţia la medicul specialist în afara programului de lucru va fi taxată cu 20 lei.
 De asemenea, consultaţia efectuată de serviciul de ambulanţă, doar în cazul când aceasta reprezintă solicitare de consultaţie la domiciliu, va presupune o taxă de 20 lei.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă