x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Firele de păr crescute sub piele.

Firele de păr crescute sub piele.

de Magda Colgiu    |    30 Mai 2011   •   21:00
Firele de păr crescute sub piele.

Parul crescut sub piele este o pro­blema estetica cu care se confrunta cea mai mare parte a femeilor, dar si a barbatilor. De multe ori, un fir de par creste in piele daca s-a folosit ca metoda de epilare aparatul de ras.

Simptome
Conform Mayo Clinic, zonele predispuse sunt cele in care pielea ia contact cu obiectele de imbracamine. Astfel, la barbati, pe ceafa sau sub barbie, iar la femei, in zona inghinala sau axiala. De multe ori, parul crescut sub piele se asociaza cu mici umflaturi rotunde (papule), leziuni asemanatoare vezi­culelor (pline de puroi), cu zone inchise la culoare. Aceste leziuni pot fi insotite de dureri sau de o acuta senzatie de mancarime.

Cauze si complicatii
Cauzele care favorizeaza cresterea parului sub piele sunt: firul este cret sau buclat, operatiunea de barbierire se efectueaza cand parul este uscat. Mai pot fi incriminate si aparatele de ras ce au mai mult de o lama. De asemenea, pielea uscata este un alt factor favorizant, deoarece firul de par nu are puterea sa iasa la suprafata epidermei. Printre cele mai frecvente complicatii ale parului crescut intradermic (in piele) sunt infectiile bacteriene, hiperpigmentarea zonei si cicatricele permanente, cauzate de tratamentele admi­nistrate incorect.

Sfaturi la indemana oricui
Cea mai buna varianta de a preveni cresterea firelor de par in piele este sa apelati la epilarea cu laser sau la pensat, in detrimentul rasului. Alte recomandari:
n) Faceti-va un obicei din a spala zona afectata, cu ajutorul unui prosop umed sau cu o periuta de dinti cu peri moi, efectuand o miscare circulara. Obiceiul trebuie pus in practica in fiecare seara, inainte de culcare, iar in cazul barbatilor si inainte de barbierit.
n) Folositi un ac steril pentru a indeparta pielea ce se afla deasupra fi­rului de par. Este important insa sa nu smulgeti firul de par imediat ce ati indepartat pielea, deoarece in acel loc ramane o mica rana.
n) Chiar daca doriti sa indepartati fiecare fir de par, nu treceti aparatul de ras de mai multe ori prin acelasi loc. De asemenea, evitati sa utilizati aparatele de ras cu doua sau mai multe lame, deoarece acestea ofera rezultate mai bune, insa favorizeaza cresterea firelor pe sub piele.
n) Nu apasati aparatul de ras pe piele si nici nu intindeti epiderma in timpul barbieritului. In sprijinul acestor recomandari, specialistii de la Mayo Clinic spun ca, daca firul este taiat prea scurt, el se retrage sub suprafata pielii si, in loc sa creasca deasupra pielii, va 'sapa' inauntru.

HIDRATARE. Riscul ca firele de par sa creasca sub piele este accentuat daca stratul cornos al pielii nu este suficient hidratat. De aceea, este indicat sa se utilizeze zilnic preparate ce hranesc si hidrateaza pielea: creme, lapte de corp etc. De asemenea, se recomanda gomajele si peeling-urile, deoarece acestea au rolul de a curata stratul exterior al pielii de eventualele celule moarte. In acest fel, firul de par ajunge mai usor la suprafata epidermei.

CONSULTATI MEDICUL! In general, un fir de par care creste sub piele nu e motiv de alarma. Mergeti la medic doar daca este deja obisnuinta sa aveti astfel de fire crescute pe sub piele. De asemenea, daca numarul firelor de par crescute sub piele este foarte mare poate fi un semn sa consultati medicul. Acesta poate stabili daca nu cumva suferiti de tulburari hormonale care au drept consecinta hirsutismul – cresterea excesiva a firelor groase de par.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei