x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Galagie in labirint

Galagie in labirint

30 Mar 2004   •   00:00

Asistent universitar Amalia Neagu, de la Clinica ORL a Spitalului „Sf. Maria", relateaza despre acele zgomote auriculare subiective, cele mai des intalnite, auzite de bolnavi, dar care nu pot fi percepute si de medic.

In urechea externa un dop de ceara, care se lipeste de timpan, nu numai ca impiedica auzul, dar produce si zgomote. Dopurile dar si insectele intrate in ureche se indeparteaza prin aspirare si antibiotice. Zgomote pot aparea si cand exista necazuri la urechea medie. Cei bolnavi de otita isi aud vocea in cap si de aceea vorbesc mai incet, dar apar si zgomote din pricina inflamatiei locale, insotita si de dilatarea vaselor. Tocmai de aceea se trateaza otita cu medicamente antiinflamatoare si cu antibiotice. Cand otita a produs puroi, nu trebuie sa fie asteptat momentul cand timpanul se sparge singur, eliberand secretia, trebuie apelat la ORL-ist care face o perforatie intr-o zona unde timpanul se reface mai usor si mai repede. Urmeaza drenajul si medicatia, asa dispar si zgomotele din ureche.

Aceasta rigidizare transmite prost miscarea timpanului spre lichidele din labirint. Daca se intervine chirurgical revine auzul si dispar zgomotele. Tumorile, dar si traumatismele ce dezarticuleaza scarita, nicovala si ciocanelul produc si ele zgomote in ureche, solutia fiind tot operatiile. Si in urechea interna, unde lichidele din labirint asigura auzul, dar si echilibrul se pot intampla infectii, inflamatii, traumatisme, fracturi sau boala Menier (cresterea presiunii lichidelor din labirint), toate conducand si la diminuarea auzului, dar si la „galagia" fantomatica din urechi. Exista niste masuri generale pentru alungarea zgomotelor din urechi: evitarea tutunului, alcoolului, stresului, toate asociate cu vitamina B, vasodilatatoare, medicamente antiepileptice in doza mica, injectii la nivelul timpanului.
FLORIN OCNDURATEANU - Pulsul medicinei

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă