x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Galmele de pe colon

Galmele de pe colon

de Florin Condurateanu    |    25 Noi 2005   •   00:00
PULSUL MEDICINEI
Uneori apar un fel de saculeti ce ies din conturul intestinului gros ca niste pungi, umflandu-se din zonele mai slabe ale peretelui colonului, afectiune numita de gastroenterologie diverticuloza colonica.

Prof. dr. Alexandru Oproiu spune ca intre varstele de 40 si 60 de ani, pana la 30% din populatie sufera de aceasta diverticuloza, dar la 80 de ani, 65% dintre oameni au necazuri cu aceste "galme" iesite din peretele colonului. Pana la 60 de ani, barbatii sufera mai ales de diverticuloza a colonului, peste varsta de 70 de ani preponderenta trece in randul femeilor. Diverticuloza apare ca urmare a hranei sarace in fibre dietetice, ceea ce duce la o incetinire a tranzitului intestinal si in paralel la o accelerare a contractiilor inelare ale colonului. Ca urmare, se segmenteaza in portiuni colonul si, cum in interior este presiune, mucoasa si peretele colonului formeaza pungi care cu timpul cresc in volum.

In 79% dintre cazuri, divericuloza nu da simptome. Dar cand diverticulii, aceste pungi, cresc in volum si apar perioade lungi de constipatie, orificiile de legatura dintre acesti saculeti si colon se astupa, iar pungile devin cavitati inchise unde se produc infectii. Aceasta faza numindu-se diverticulita. Cand inflamatia acestor pungi aparute din peretele colonului e mare, acesti saculeti se pot perfora si se ajunge la peritonita. Daca in aceste pungi se colecteaza puroi, se ajunge la abces si chiar la blocarea colonului, adica la acea ocluzie intestinala. Este de mentionat ca oamenii cu diverticuloza nu au un risc marit de a face cancer de colon. Bolnavii trebuie sa evite perioadele de constipatie mancand alimente bogate in fibre dietetice, dar cand apare diverticulita, trebuie sa se imputineze hrana cu fibre dietetice. Inflamatiile colonului se stopeaza cu pungi umplute cu gheata si cu antibiotice timp de 7-10 zile. Cand apare febra, starea septica si semnele afectarii peritoneului, bolnavii trebuie internati, iar antibioticele li se administreaza in perfuzii. Prezenta peritonitei si deraparea in complicatii mari impun interventiile chirurgicale, chirurgul indepartand segmentul de colon cu diverticule.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă colonului