Otita pe care o fac atat de des copiii, otita serioasa nu e totusi o bagatela, neglijata, ea poate aduce prejudicii auzului. Otita este o inflamatie a urechii, fie in urechea externa, fie in urechea medie, adica acolo unde se afla timpanul si oscioarele din casa timpanului, ciocanul, nicovala si scarita.
FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei
Intre nas si ureche se afla un canal, trompa lui Eustachio, ea egalizeaza presiunea dintre urechea medie si rinofaringe, aeriseste si dreneaza secretiile din urechea medie. Secretiile se scurg prin trompa lui Eustachio in rinofaringe. Daca trompa lui Eustachio functioneaza rau, apar otitele. La copii, infundarea trompei lui Eustachio este data de polipi, aceste vegetatii cresc in spatele nasului si astup trompa, astfel ca secretiile raman in urechea medie.
Sef de lucrari doctor Codrut Sarafoleanu, seful Clinicii ORL de la Spitalul "Sf. Maria", spune ca acesti copii nu respira bine, tusesc, degeaba li se dau 4-5 randuri de antibiotice, ei tot tusesc, caci secretiile se scurg in gat. Copilul cu polipii mari, astupand trompa lui Eustachio, par mereu obositi, au cearcane, le lipseste pofta de mancare, sunt scanciti si fara chef. Li se infunda si urechea, nu mai aud bine. Scarita, ciocanul si nicovala este normal sa se miste in aer, nu in lichid, cum e in cazul acumularii de secretii in urechea medie. In aceste cazuri e gresit sa pui picaturi in nas copilului, trebuie sa fie scosi polipii si astfel se dreneaza de lichid si trompa lui Eustachio.
Uneori, lichidul adunat in spatele timpanului nu se scurge si ORL-istul e obligat sa faca o mica incizie in timpan, intr-o zona bine stabilita, unde refacerea timpanului se petrece in 7-8 zile, timp in care se poate trata trompa cu medicamente antiinflamatoare, antialgice si desobstruante. Gaura facuta in timpan de ORL-ist, eventual cu laserul, nu prejudiciaza sub nici o forma auzul, un timpan suporta de altfel 30 de incizii. Stagnarea lichidului in spatele timpanului pericliteaza auzul.Citește pe Antena3.ro