x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Gena care ne face generosi

Gena care ne face generosi

09 Mar 2005   •   00:00

Cercetatorii israelieni au descoperit gena care determina comportamentul altruist. Cei care au aceasta gena simt o placere deosebita atunci cand pun interesele celorlalti inaintea celor proprii.

GEORGETA LICSANDRU

DARNICIE. Suntem mai buni in relatiile cu ceilalti datorita genei altruismului
Grupul de studiu de la Universitatea si Spitalul Herzog, din Ierusalim, sustine ca gena altruismului, care se gaseste in cromozomul 11, contribuie la cresterea nivelului dopaminei. Aceasta este o substanta chimica din creier, care are un rol deosebit in controlul motricitatii, actiune de stimulare a sistemului cardiovascular. Dopamina este o substanta care actioneaza asupra emotiilor si care elimina hormonii de stres.

EXPERIMENT. Cercetatorii au fost coordonati de profesorul Richard Ebstein, cel care in anul 1990 a descoperit asa-numita gena a riscului. Ebstein si colegii sai au prelevat mostre de sange de la 354 de familii cu mai multi copii si le-au cerut acestora sa raspunda la o serie de intrebari legate de interes si dezinteres fata de cei din jur. Raspunsurile date au fost anonime, dat fiind ca participantii la studiu au trebuit sa vorbeasca despre experiente personale. Rezultatele sondajului au fost analizate dupa o asa-numita "scala a altruismului". Profesorul Richard Ebstein se gandeste sa continue cercetarile si printre altruistii tipici - cei care se inscriu ca voluntari in organizatiile medicale nonguvernamentale, cei care pleaca voluntar in tarile subdezvoltate.

DOPAMINA. Gena altruismului a fost prezenta la doua treimi din mostrele de sange prelevate. Gena riscului, descoperita cu cativa ani in urma, este strans legata de inclinatia catre consumul de narcotice, de fumat si alte tipuri de comportament periculos si, in acelasi timp, este varianta opusa a genei altruismului. In loc sa contribuie la raspandirea dopaminei, gena riscului o impiedica sa actioneze.

"Aceasta inseamna ca persoanele in creierul carora dopamina nu este de ajuns consuma narcotice si alte substante pentru a se simti mai bine. Dopamina joaca un rol-cheie in comportamentul social al indivizilor. Este posibil ca persoanele cu gena altruismului sa faca fapte bune pentru ca obtin placere in urma acestor actiuni", afirma coordonatorul studiului, Richard Ebstein. Studiul israelienilor a aratat, de asemenea, ca persoanele care respecta canoanele religioase au rezultate foarte bune pe scala altruismului.

CERTITUDINE. Cercetatorii sunt siguri, de asemenea, ca exista mai multe gene ale altruismului si ca ei au descoperit-o numai pe prima. "Genele influenteaza numai pe jumatate comportamentul altruist, restul este determinat de mediul in care traim si de educatie", continua Ebstein.

FEMEILE
Pe parcursul studiului, cercetatorii israelieni nu au putut afla daca gena altruismului este prezenta mai mult la femei decat la barbati, chiar daca femeile au mai multa grija de cei din jur datorita naturii lor si profesiilor pe care le au. Este interesant de remarcat, de asemenea, ca femeile care sufera de anorexie au obtinut rezultate foarte bune pe scala altruismului. "Acestea pot duce altruismul pana la limita, folosind un minimum de alimente pentru a le pastra si celorlalti", afirma Ebstein.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă altruismului gena