x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Gheara si cutitul

Gheara si cutitul

19 Noi 2004   •   00:00

Ce simte si ce trebuie sa faca un om care sufera un atac de inima? Da explicatiile legate de crizele cardiace doctor Ioana Dimitriu, medic primar in medicina de urgenta si directoarea medicala a Spitalului Clinic de Urgenta "Sf. Pantelimon".

Pulsul medicinei - FLORIN CONDURATEANU

Cel mai adesea, suferinzii se plang de o gheara ce le prinde pieptul: "Parca cineva imi strange inima si n-o lasa sa pompeze". Nu intotdeauna asta inseamna infarct, poate fi si durerea anginei pectorale produse de spasme vasculare, semnul ca e vorba doar de spasme fiind faptul ca durerea cedeaza la nitroglicerina. Suferindul nu-si poate localiza aceasta durere cu degetul, nu-l doare un punct, ci o zona, de aceea isi marcheaza durerea cu palma. Durerea iradiaza in mana stanga pana in degetele 3, 4 si 5. Durerea se poate muta si in spate, parca un cutit ar strapunge pieptul din fata in spate. Durerea poate fi si in zona sternului, mimand o durere digestiva. Frigul, umezeala, efortul, stresul pot urgenta durerile de angina pectorala. Durerea este insotita si de senzatia de sufocare.

Cardiacii cu vechime stiu cum sa procedeze cand sunt cuprinsi de aceste dureri, este chiar metoda clasica, se pune sub limba o pastila de nitroglicerina sau se da un "puf" dintr-un spray cu nitroglicerina si se asteapta 5 minute pentru a vedea daca durerile cedeaza. Daca ele persista, se mai apeleaza la o nitroglicerina, apoi la inca una. Daca durerile dureaza peste un sfert de ora si trei doze de nitroglicerina nu le-au potolit e semn de posibil infarct si trebuie ajuns de urgenta la spital, dar nu pe picioare, ci cu masina Salvarii. Cardiacul in criza nu este lasat sa faca efortul mersului pentru a nu-i supune inima bolnava la un efort suplimentar. Bolnavul nu trebuie culcat, ci el trebuie sa stea in sezut, sprijinit. Cravata si cureaua trebuie desfacute pentru a usura respiratia. Suferindului trebuie sa-i fie bine si din punct de vedere al temperaturii. Oricum, crizele cardiace trebuie sa-l trimita pe bolnav la medic.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă durerea