x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Gimnastica minţii

Gimnastica minţii

de Florin Condurateanu    |    06 Mai 2012   •   15:51
Gimnastica minţii

Cand te iei la tranta cu varsta poti sa te situezi intre doua extreme. Fie intr-o usoara pierdere a memoriei, atentiei, concentrarii, fie in extrema cealalta a dementei senile Alzheimer. Aceasta dementa e tragica. Bolnavul de dementa senila Alzheimer uita si unde este camera lui de dormit, incurca lucrurile, isi imbraca sacoul peste care aiurea pune maioul.

De la 50 de ani e bine sa faci o data pe an sau la doi ani un control psihologic pentru a afla unde te situezi cu procesul de cunoastere. Daca se descopera la timp, disfunctia usoara de cunoastere se poate trata cu medicamente. Prof. dr. Radu Mihailescu spune ca dementa Alzheimer este o boala a memoriei. Dar mai degraba e o lupta cu timpul. Disfunctia cognitiva usoara, derapajul capacitatii de cunoastere reprezinta o stare care nu doare si trece neobservata.

De aceea, cu testele psihometrice se face profilul de cunoastere, adica profilul cognitiv la 55 de ani. Cand uiti niste nume de actori nu e neaparat un deficit cognitiv. Uitarea numelor, daca se permanentizeaza, este un deficit cognitiv usor. Uitarea se petrece de la ziua prezenta spre trecut. Memoria e ca un jurnal din care se rup filele de la ziua recenta spre trecut. Asa se face ca un om in varsta uita ce a mancat aseara, dar tine minte cum era imbracata logodnica lui in urma cu 50 de ani.

Ce-i de facut ca sa nu pierdem capacitatea de cunoastere? Trebuie sa ducem o viata sanatoasa cu o alimentatie cumpatata, nepoluata. Nu e bine sa pierdem noptile, ci sa ne culcam pana la miezul noptii si sa ne sculam la orele 6-7. E indicat sa ne antrenam functiile cognitive, memoria, atentia. Sa tinem mintea in priza, sa nu ne lasam pe tanjala dupa iesirea la pensie. Trebuie sa abandonam fumatul care favorizeaza atacul oxidativ asupra neuronilor. La pensie trebuie sa continuam sa citim, sa mergem la teatru, sa participam la viata sociala, sa facem lectiile cu nepotii, sa invatam chiar limbi straine. E bine sa-ti antrenezi mintea, sa-ti antrenezi memoria, concentrarea, cu conditia ca aceste veritabile exercitii de gimnastica a creierului sa-ti faca placere.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei