x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Gravida şi afecţiunile urechii

Gravida şi afecţiunile urechii

de Magda Colgiu    |    02 Mar 2010   •   00:00
Gravida şi afecţiunile urechii
Sursa foto: /Thinkstock

Rinită, otoscleroză sau infecţii la urechi. Acestea sunt doar o parte dintre afecţiunile din sfera ORL de care ar putea suferi femeile în perioada sarcinii, afirmă medicul primar Radu Stănciulescu, de la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias din Bucureşti.

Una dintre cele mai frecvente afecţiuni poartă numele de rinita de sarcină. De altfel, una din trei femei însărcinate are această problemă. Rinita de sarcină nu e dureroasă şi se manifestă prin nas înfundat şi secreţii abundente, cauzate de modificările hormonale. Fătul nu este afectat, deoarece oxigenarea mamei este în limite normale, femeia respirând pe gură.

MEDICAMENTE, CU MARE GRIJĂ!
Situaţia e cu atât mai delicată cu cât, în cazul femeilor însărcinate, resursele terapeutice sunt limitate. Deoarece această rinită apare în primul sau ultimul trimestru de sarcină, este foarte periculos să se apeleze la medicamente. Acestea pot afecta considerabil sănătatea fătului, aşa că medicii recomandă ser fiziologic sau soluţii saline. Cu acestea, viitoarele mămici trebuie să îşi umezească mucoasa nazală.

Tot la capitolul soluţie saline se încadrează, evident, şi apa de mare, care are o concentraţie considerabilă de sare. De aceea, gravidele pot folosi apă de mare pentru a scăpa de manifestările acestei rinite. De asemenea, pentru a evita senzaţia de nas înfundat, femeile însărcinate trebuie să umidifice aerul camerei în care stau şi să doarmă pe o pernă mai înaltă.

Medicul Radu Stănciulescu mai precizează că, în general, medicamentele administrate ţin seama în principal să nu afecteze sănătatea fătului, care e prioritar. Evident, situaţia diferă de la caz la caz, în funcţie de severitatea afecţiunii. Dacă este vorba de sinuzita purulentă, o altă afecţiune destul de des întâlnită printre gravide, medicii sunt nevoiţi, uneori, să administreze un antibiotic. Dar doar dacă afecţiunea pune în pericol viaţa mamei.

INFECŢII
În perioada sarcinii scade imunitatea viitoarelor mămici, care se pot confrunta deseori cu infecţii la urechi. Tot în "sfera ORL" se încadrează şi otita seroasă, care nu are cauze infecţioase, ci cauze funcţionale. "Aşa cum se înfundă nasul, se înfundă şi trompa lui Eustachio, canalul care aeristeşte urechea", spune medicul Stănciulescu. În aceste condiţii, aerisirea urechii e defectuoasă şi se dezvoltă aşa-numita otită seroasă. De asemenea, pentru că nu pătrunde aer în spatele timpanului, apare senzaţia de ureche înfundată.

ALTE AFECŢIUNI
Tot în perioada sarcinii, pot apărea şi alte afecţiuni, dar acestea nu au o incidenţă foarte mare. Specialist în ORL, medicul consultat de Jurnalul de Sănătate spune că, "pe fondul modificărilor hormonale date de acţiunea estrogenilor, se produce o vasodilataţie în întregul organism. Ca urmare, pot apărea sângerări la nivelul mucoasei nazale sau la nivel gingival. Acestea se tratează la nivel local, cu substanţe astringente". Dacă sângerările sunt importante se tratează fără să se ţină cont de starea de gestaţie.

În ceea ce priveşte obiceiul multor gravide, care îşi administrează diverse preparate naturiste pentru a evita medicamentele, specialistul spune că e indicat ca femeile să consulte medicul. "Doar cadrele medicale sunt în măsură să administreze un medicament sigur, în funcţie de gravitatea simptomelor."

OTOSCLEROZA
O altă afecţiune a urechii este otoscleroza, care poate apărea în perioada de sarcină. Otosceroza se manifestă prin surditate, iniţial unilaterală, care devine apoi bilaterială. De asemenea, femeile afectate aud permanent un zgomot deranjant în urechi şi pot resimţi uneori chiar şi ameţeli.

Boala metabolică ce presupune blocarea lanţulului osicular se mai numeşte şi otospongioza. Caracterizată prin apariţia unui ţesut care se fixează în spatele urechii, maladia se declanşează în perioadele de modificări hormonale: pubertatea, sarcina sau menopauza. Până în prezent, tratamentele medicamentoase s-au dovedit ineficiente, de aceea otoscleroza se tratează doar chirurgical.

Conform medicilor, dacă la o ureche s-a intervenit chirurgical pentru a se îndepărta ţesutul respectiv, în perioada sarcinii nu se mai dezvoltă această afecţiune. Însă, la o ureche neoperată, otoscleroza se poate declanşa, mai ales în cazul modoficărilor hormonale. Operaţia prespune deblocarea lanţului osicular şi se efectuează doar după trecerea perioadei de sarcină. Otoscleroza este o afecţiune, în general, ereditară.

Dar până în prezent medicii nu au reuşit să demonstreze cauzele şi de ce se manifestă în special în rândul reprezentantelor sexului frumos.

 

Sfatul medicului
Manifestările specifice sarcinii nu pot fi prevenite, indiferent de analizele care se fac înainte ca femeia să rămână însărcinată. Însă, dacă o femeie are infecţii amigdaliene de câteva ori pe an, este indicat să facă o operaţie de amigdalită înainte de a rămâne însărcinată, recomandă medicul Radu Stănciulescu. Tot în perioada sarcinii, se poate înregistra o activare a unui virus herpetic ce poate determina paralizia unor nervi faciali.

×
Subiecte în articol: orl