x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Gripa aviara migreaza spre vest

Gripa aviara migreaza spre vest

de Magda Marincovici    |    24 Aug 2005   •   00:00

Virusul gripei aviare - H5N1 - se deplaseaza rapid, purtat de pasarile migratoare. In Europa, opiniile in ceea ce priveste eventualele mutatii ale virusului si trecerii de la pasare la om sunt impartite. Dar OMS nu exclude pericolul unei pandemii.

Initial in Asia, apoi Siberia. Virusul gripei aviare se deplaseaza rapid, purtat de pasarile migratoare, in special de rata salbatica. Autoritatile ruse sunt nelinistite. In Franta, specialistii sunt foarte atenti la evolutia virusului, iar Ministerul Sanatatii din tara noastra spune ca nu exista pericol de gripa aviara. Totusi, OMS deschide discutia despre o posibila epidemie majora.

Click pentru a mari
CLICK PENTRU A MARI

Buletinul Eurosupraveghere vorbeste de 15 focare de gripa aviara recent inventariate in orasul Celiabinsk situat in estul Muntilor Ural. Autoritatile ruse au mai facut cunoscuta si existenta unor focare in jurul orasului Novosibirsk din vestul acelorasi munti. Indiferent de focar, virusul este acelasi: H5N1, fatal pentru om. El are ca vector pasarile migratoare si informatiile duc la concluzia ca avanseaza spre Vest.

PASARI. In fata acestui semnal, au aparut semne de intrebare. Poate contamina crescatoriile de pasari, se intreaba autoritatile franceze. "Riscul exista, insa este redus la ora actuala", precizeaza doctorul Marc Artois de la Unitatea patologie infectioasa si epidemiologica de la Scoala Nationala Veterinara din Lyon.

O pasare bolnava moare in cateva zile. Nu are, deci, timpul necesar parcurgerii a mii de kilometri. Dar poate contamina alte pasari. Motiv pentru care trebuie foarte atent supravegheate si reactionat in consecinta, este de parere medicul veterinar francez Marc Artois, specialist in boli infectioase si epidemiologie.

PERICOL. Specialistii sunt convinsi ca crescatoriile industriale sunt protejate de contactul cu pasarile migratoare si deci de pericolul contaminarii cu virusul ucigas. Atentia este dirijata spre micile crescatorii care pot scapa de sub control. Dar in aceasta situatie solutia este prompta si radicala: sacrificarea. In prezent, in vizorul autoritatilor este rata salbatica, specie foarte rezistenta in fata virusului H5N1. Medicii lyonezi sunt de parere insa ca este nevoie de vigilenta maxima. Deoarece manifestarea unui virus "mutant" este oricand posibila: de exemplu, H5N1 s-ar putea combina cu virusul gripei umane existent la o persoana care munceste, fara un echipament de protectie, intr-o crescatorie de pasari. Este un scenariu infricosator.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a emis deja o atentionare in care semnaleaza ca raspandirea virusului H5N1 provoaca neliniste, deoarece el creeaza noi pericole pentru om. Posibilitatea ca virusul sa fie transmis la om este influentata de numarul si modul cum sunt crescute pasarile.

DECEDATI. Din 2003, virusul H5N1 a provocat moartea a 61 de persoane. Transmiterea la om a lui H5N1 este dificila, dar o mutatie sau un alt tip de modificare ar putea provoca o epidemie majora. La ora actuala, nu exista un vaccin care sa ne protejeze de H5N1, dar cercetarile sunt in derulare in acest sens.

VACCIN. In momentul de fata, OMS este extrem de nelinistita in ceea ce priveste productia de vaccinuri antigripale. Se stie ca productia actuala de vaccinuri este insuficienta pentru a face fata unei eventuale pandemii. In aceasta situatie este si Romania, tara in care productia proprie de vaccinuri este pusa sub semnul intrebarii. Pericolul creste in conditiile in care, in eventualitatea unei epidemii majore, nimeni nu exporta vaccinuri, fiecare tara fiind interesata de salvarea populatiei proprii.

MASURI DE PROTECTIE: SACRIFICARE SI IZOLARE
Comisia europeana a indicat pentru aceasta saptamana o reuniune a expertilor veterinari la Luxemburg pentru discutii punctuale. In Tarile de Jos au fost anuntate deja masuri de sacrificare a pasarilor care sunt crescute in aer liber (foto). Aceasta masura este de natura sa limiteze transmiterea gripei aviare in timpul migratiei pasarilor dinspre spatiul rasaritean spre cel vestic. Un proiect similar celui din Tarile de Jos a fost anuntat si de Germania, ce va intra in vigoare la 15 septembrie. Celelalte tari, printre care si Romania, asteapta o eventuala decizie din partea institutiilor europene.

IN ROMANIA
In Romania nu exista pericolul izbucnirii unei epidemii de gripa aviara. Deoarece aceasta maladie are un grad mare de contagiozitate, ea se incadreaza in categoria bolilor care necesita o monitorizare si o interventie rapida pentru reducerea numarului de imbolnaviri. In acest sens, Ministerul Sanatatii are intocmita, in conformitate cu legislatia internationala, metodologia de alerta precoce si raspuns rapid in domeniul bolilor transmisibile.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă h5n1