x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Gripa se ia de pe bani

Gripa se ia de pe bani

de Steluta Indrei    |    19 Sep 2007   •   00:00
Gripa se ia de pe bani


Bancnotele contribuie la răspăndirea epidemiei de gripă, arată un studiu realizat in Elveţia. Virusul gripal supravieţuieşte pănă la 120 de ore pe suprafaţa unei bancnote.

STUDIU - Virusul gripal rezistă 5 zile pe o bancnotă


Bancnotele contribuie la răspăndirea epidemiei de gripă, arată un studiu realizat in Elveţia. Virusul gripal supravieţuieşte pănă la 120 de ore pe suprafaţa unei bancnote.

In fiecare zi, miliarde de bancnote trec dintr-o mănă in alta peste tot in lume. Un experiment efectuat in cadrul laboratorului de virusologie de la Spitalul universitar din Geneva, citat de cotidianul Le Figaro, arată că gripa se transmite şi prin intermediul bancnotelor. Virusul gripal poate rămăne pe suprafaţa acestora pănă la 120 de ore de la contaminare. Pentru a observa acest lucru, autorii studiului au aplicat pe bancnote de 50 de franci elveţieni diferite concentraţii ale unor tulpini gripale conservate in laborator (H3N2, H1N1 etc.). Nu au testat insă temutul virus aviar N5N1, intrucăt cercetătorii nu il cunosc incă destul de bine pentru a-l manipula in siguranţă.

Â

REZULTATE. Cercetătorii au menţinut bancnotele contaminate la o temperatură constantă (22 de grade Celsius) şi in condiţii similare de umiditate. Apoi le-au analizat din cănd in cănd pentru a verifica prezenţa virusului gripal. Virusologii au ajuns la următoarele rezultate: cu căt concentraţia virusului gripal este mai mare, cu atăt durata de supravieţuire pe bancnote este mai indelungată. Astfel, in concentraţii mici, virusul H1N1 nu rezistă decăt două ore pe o bancnotă. In schimb, virusul H3N2 şi alte tulpini virale, in concentraţii mari, trăiesc intre 24 şi 72 de ore pe bancnote. Virusurile gripale au fost testate şi in combinaţie cu secreţii nazale. Virusul H3N2, asociat cu secreţii nazale, supravieţuieşte 120 de ore (5 zile) pe suprafaţa bancnotelor. Pentru a afla dacă aceste rezultate obţinute in laborator sunt valabile şi in viaţa de zi cu zi, cercetătorii au prelevat secreţii nazale de la 14 persoane cu gripă. Ei au aplicat probe recoltate de la pacienţi pe mai multe bancnote. In cazul a şapte mostre din 14 s-a constatat prezenţa virusului gripal pe bani cel puţin 24 de ore, iar in cazul altor cinci mostre, virusul gripal a rezistat 48 de ore. Concluzia cercetătorilor este clară: gripa se poate transmite prin intermediul banilor.Â

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă gripal virusul