x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei H5N1 tace, dar loveste dur

H5N1 tace, dar loveste dur

de Magda Marincovici    |    20 Oct 2005   •   00:00
H5N1 tace, dar loveste dur

H5N1 indeplineste doua conditii suficiente pentru a provoca o epidemie la scara planetara: se umanizeaza rapid si este agresiv.

Riscul pandemiei de gripa aviara la om nu trebuie neglijat. Virusul aviar H5N1 indeplineste doua conditii suficiente pentru a provoca o epidemie la scara planetara: se umanizeaza rapid si este foarte agresiv.

Numerosi experti OMS anunta ca pe o certitudine prima pandemie de gripa a secolului al XXI-lea. In vizorul veterinarilor si virusologilor este "virusul H5N1, care detine un potential suficient pentru a declansa o pandemie. Dar, analizand periodicitatea pandemiilor anterioare, viitorul episod dramatic de aceasta natura ar fi trebuit sa fi avut loc", preciza OMS la inceputul anului intr-un raport destinat evaluarii riscului unei pandemii. Exceptand aceste constatari, expertii nu au de fapt nici o certitudine: este imposibil de precizat daca virusul H5N1 se va transmite din ce in ce mai usor si in ce moment se va intampla acest salt, se mai spune in raportul OMS. Raspandirea virusului H5N1 in Europa nu a alertat peste masura OMS, desi pericolul imediat al gripei aviare asupra omului este frecvent invocat. Una dintre explicatiile relativului calm al OMS vine din realitatea istorica. Astfel, ultima pandemie de gripa a avut loc in iarna 1968-1969. Din 1580 au fost consemnate in medie trei pandemii intr-un secol, la intervale de 10 si 50 de ani.

CONTROVERSA. Adeptii periodicitatii epidemiilor majore de gripa procedeaza intocmai ca oamenii de stiinta in cazul cutremurelor sau cicloanelor, a precizat directorul general al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Animalelor, Bernard Vallat.

Probabilitatea unei pandemii este mai mare la ora actuala, tinand seama de ceea ce s-a petrecut in Asia. Evwin Kilbourne, profesor de microbiologie si imunologie la New York Medical College, respinge ideea unei periodicitati inevitabile a unei epidemii de mari proportii care ar decima milioane de persoane. Conceptul periodicitatii a fost lansat dupa episodul din 1968. Pornind de la panica provocata de pericolul gripei aviare, Evwin Kilbourne catalogheaza drept "foarte exagerata" periodicitatea pandemiilor.

Pe de alta parte, Anthony Fauci, director al National Institute of Allergy and Infectious Diseases, avertizeaza ca "desi o epidemie de gripa umana provocata de H5N1 este improbabila anul acesta, trebuie sa ne pregatim pentru ce-i mai rau". Unii experti au facut calcule pentru a estima riscul umanizarii virusului aviar H5N1. Si ei apreciaza ca acest pericol este de 5% in cazul infectarii a 45 de persoane si creste la 50%, daca infectarea este inregistrata la 600 de persoane. Potrivit OMS, pana acum au fost consemnate 117 cazuri de gripa aviara la om. Despre virusul aviar H5N1 se stie ca "se transmite mult mai usor decat celelalte la om si ca este mult mai agresiv". Aceste conditii sunt suficiente pentru a face din H5N1 un virus pandemic, reaminteste Jean Thierry Aubin, expert de la Institutul Pasteur (Franta).

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă h5n1