x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Hormon de crestere

Hormon de crestere

23 Aug 2004   •   00:00

Copilul are nevoie de un somn de calitate si in cantitate suficienta pentru dezvoltarea sa fizica si intelectuala. Pe parcursul somnului profund, copilul secreta hormonul de crestere, indispensabil evolutiei sale.

STELUTA INDREI

In cazul copiilor, somnul este absolut necesar pentru dezvoltarea memoriei si pentru organizarea informatiilor acumulate pe timpul zilei. Parintii, cadrele didactice si chiar copilul, daca are varsta la care poate intelege anumite lucruri, trebuie sa acorde somnului o atentie deosebita. Copiii care nu dorm bine sunt prost-dispusi, au esecuri scolare si probleme in relatiile cu cei din jur. Insomnia la copii nu este un simplu simptom, ci o boala in adevaratul sens al cuvantului, care genereaza afectiuni grave si perturbari in producerea hormonului de crestere.

TULBURARI. "Necesarul de somn la un individ sanatos variaza in functie de varsta: nou-nascutii au nevoie sa doarma mai mult de 12-14 ore pe zi, copiii - intre 10 si 12 ore, iar adultii - intre 5 si 8-9 ore", spune medicul primar pediatru Lucia Ghentu de la Centrul de Diagnostic si Tratament "Cotroceni". Cele mai frecvente tulburari de somn la copii sunt "enurezisul, cosmarurile si somnambulismul, care apar din cauza unor stari de tensiune, anxietate, tulburari psihologice s.a.".

CAUZE. In general, cauzele somnului de slaba calitate trebuie cautate in activitatile din timpul zilei. De aceea, in tratamentul unei probleme de somn uneori este suficienta corectarea unui obicei daunator din timpul zilei. De exemplu, copiii care se uita pana tarziu la televizor sau isi pierd timpul in fata calculatorului este suficient sa renunte la aceste obiceiuri si vor dormi mai bine. Potrivit medicului pediatru Lucia Ghentu, "somnul are cinci stadii de profunzime, de la episodul scurt de somnolenta pana la somnul profund. Aceste stadii se repeta de 3-5 ori in cursul somnului, dar secventele se pot schimba". Fiecare repetare a unui stadiu se termina intotdeauna cu un vis, insa numai visele matinale pot fi retinute. Somnul copilului trebuie sa parcurga toate aceste stadii repetate.

REMEDII. Tratamentele medicamentoase trebuie evitate la copii, chiar daca este vorba de produse naturale. O problema de somn nu se rezolva doar inghitind o pastila.

ORELE DE SOMN

Daca micutul nu este obosit pe timpul zilei, daca nu se poarta ciudat acasa sau la scoala inseamna ca somnul este suficient calitativ si cantitativ. Nevoia de somn a copilului este individuala. De aceea, ora de culcare se fixeaza in functie de tipologia fiecaruia. Cel mai bine va dati seama de acest lucru observand durata spontana de somn a copilului in vacanta sau in week-end. "In general, copilul trebuie sa mearga la culcare la orele 21:00-22:00", recomanda dr. Lucia Ghentu.
×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă somn