LA STOMATOLOG
DANA CARANOVIC - medic stomatolog
|
Gura este un mediu cald si umed potrivit dezvoltarii microbilor, iar placa dentara, care este constituita din resturi alimentare microscopice, substante salivare si milioane de bacterii, este un fenomen permanent. Daca nu este curatata zilnic se calcifica in straturi si formeaza o substanta dura, tartrul. Singura modalitate de a evita formarea tartrului este periajul dentar corect. Daca nu este indepartat riguros si regulat prin periaj dentar si mijloace complementare ata dentara, apa de gura , produce carii, boli gingivale si in final pierderea dintilor.
De 2 ori pe zi cate 3 minute
Pentru ca dintii sa ramana sanatosi, acestia trebuie periati zilnic dupa fiecare masa sau minim de 2 ori pe zi dupa masa de dimineata si inainte de culcare timp de 2-3 minute. Periutele de dinti trebuie schimbate la maximum 3 luni de folosire. Exista periute care au markeri de culoare (indicatori de eficienta) care se decoloreaza pana la jumatatea lungimii firului, semnalizand necesitatea schimbarii periutei. Pentru un periaj corect, periuta se asaza la 45 de grade de suprafata verticala a dintilor si se efectueaza miscari verticale dinspre gingie spre dinte fara a se apasa in mod excesiv. Prin miscari repetate se curata si fetele externe (situate spre obraz) si cele interne (spre limba). Este indicat sa se perieze si limba, pentru a avea o respiratie proaspata.
Citește pe Antena3.ro
Evolutie spectaculoasa
Pastele de dinti au cunoscut o evolutie spectaculoasa din momentul in care au aparut. Initial se foloseau pentru curatarea dintilor. Apoi li s-au mai adaugat substante placut mirositoare, pastele fiind si o modalitate de combatere a mirosului urat al gurii (halena). Treptat, pastele de dinti s-au imbunatatit cu particule abrazive care au putere mai mare de curatare, substante antiseptice si substante cariostatice (fluor). Azi, pastele de dinti sunt specializate, fiind paste care sunt indicate dintilor mai sensibili, acestea avand un continut mai mare de fluor. Sunt paste care sunt destinate pacientilor suferinzi de boala parodontala, acestea continand substante antiinflamatorii cu efect benefic asupra parodontiului marginal. Si, de asemenea, sunt paste de dinti speciale pentru copii. Acestea sunt astfel concepute incat sa aiba un continut mai scazut de antiseptice, de fluor, deoarece la cei mici exista oricand pericolul de inghitire.
|
IN GURA OMULUI "traiesc" intre 60 si 70 de tipuri de bacterii. Ele dezvolta placa bacteriana. Unele dintre bacterii, cum sunt germenii anaerobi, sunt responsabili de patologia gingivala. Altele, cum sunt streptococii si lactobacilii, favorizeaza aparitia si dezvoltarea cariilor. Un mediu bucal bogat in bacterii va prezenta un risc suplimentar de formare a cariilor.
PROTEZA. Igiena gurii este foarte importanta si in cazul purtatorilor de proteza. In afara de regulile de igiena obisnuite, persoanele care poarta proteza dentara au grija suplimentara. Ele trebuie sa stie ca pe proteza se depun resturi alimentare ca si pe dantura naturala. Este foarte importanta eliminarea resturilor alimentare ajunse sub proteza, deoarece pot provoca inflamatii dureroase.
|