x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei IMPLANT COHLEAR - Operaţii pentru surzi

IMPLANT COHLEAR - Operaţii pentru surzi

de Steluta Indrei    |    29 Sep 2008   •   00:00
IMPLANT COHLEAR - Operaţii pentru surzi

Copiii care au venit pe lume fără auz au şansa să audă şi să vorbească cu ajutorul unei operaţii de implant cohlear. Aceste intervenţii se vor realiza în curând şi la Spitalul "Grigore Alexandrescu".



Copiii care au venit pe lume fără auz au şansa să audă şi să vorbească cu ajutorul unei operaţii de implant cohlear. Aceste intervenţii se vor realiza în curând şi la Spitalul "Grigore Alexandrescu".

În ţara noastră, peste 4.000 de copii se află în prezent pe lista de aşteptare pentru implant cohlear. "Însă foarte puţini dintre ei ajung să facă această operaţie, care costă 25.000 de euro", a declarat dr Adrian Tudor, medic primar ORL la Spitalul de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu". Din cauza lipsei de fonduri, Ministerul Sănătăţii decontează doar 20-25 de implanturi cohleare pe an care se efectuează în centrele universitare de la Iaşi, Cluj, Timişoara şi Bucureşti. Unii dintre copiii cu surditate cauzată de pierderea nervului auditiv, numită de medici hipoacuzie neurosenzorială, ajung să fie operaţi în străinătate, unde costul implantului cohlear este dublu faţă de România.

Potrivit dr Adrian Tudor, "implantul cohlear are şanse de reuşită în condiţiile în care intervenţia este efectuată la vârsta de 1-3 ani, până la maximum 5-7 ani. După această vârstă, sistemul nervos central, care creează senzaţia de auz, se închide, iar copiii sunt declaraţi surdomuţi. Aceşti copii surdomuţi ajung în şcoli speciale, au dificultăţi de integrare în societate, ceea ce înseam­nă pentru statul român costuri mai mari decât cele care ar trebui alocate programului de implant cohlear". Dr Adrian Tudor mai atrage atenţia asupra necesităţii înfiinţării unui program naţional de screening pentru copiii cu risc de surditate neurosenzorială.

La Clinica ORL a Spitalului  de copii "Grigore Ale­xandrescu" există aparatura necesară de­pistării surdităţii încă
de la 7 zile după naş­tere. În cazul în care pierderea auditivă este mai mică de 90 de decibeli, copiii pot beneficia în cadrul clinicii de prote­ze auditive performante. În cazul în care pierderea auditivă depăşeşte 90 de decibeli, se recomandă implantul cohlear. Peste 6-7 luni vor putea fi efectuate im­plan­turi cohleare şi în cadrul Spitalului "Gr. Alexandrescu", susţine dr Adrian Tudor.

Electrozi în ureche
Implantul cohlear este un minidispozitiv format dintr-o spiră şi mai mulţi electrozi care se plasează în urechea internă, mai exact în cohlee. Electrozii stimulează nervul auditiv, ceea ce le permite copiilor cu hipoacuzie profundă să recepteze sunete. Astfel şi cu ajutorul logopedului, copiii hipoacuzici au şansa de a învăţa să vorbească.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă cohlear