x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei În doar zece ani, numărul deceselor cauzate de fumat S-A TRIPLAT! Ce mai spune studiul World Lung Foundation

În doar zece ani, numărul deceselor cauzate de fumat S-A TRIPLAT! Ce mai spune studiul World Lung Foundation

de Robert Veress    |    06 Apr 2012   •   09:41
În doar zece ani, numărul deceselor cauzate de fumat S-A TRIPLAT! Ce mai spune studiul World Lung Foundation

Cel mai recent raport “The Tobacco Atlas', realizat de World Lung Foundation si lansat in cadrul celei de-a 15-a Conferinte Internationale “Tutunul sau Sanatatea', in martie 2012, a scos in evidenta cateva realitati cutremuratoare, informeaza Centrul National pentru Renuntare la Fumat.

Astfel, in 2011, in toata lumea, au murit din cauza bolilor provocate de fumat aproximativ 6 milioane de oameni.

In urma cu 10 ani, la prima editie a raportului, numarul deceselor imputabile tutunului era de aproximativ 2,1 milioane. Deci, in numai 10 ani, numarul deceselor cauzate de fumat s-a triplat!

Se estimeaza ca, daca nu se vor lua masuri si actuala tendinta de consum al tutunului va continua, un 1 miliard de oameni vor muri din cauza fumatului activ si pasiv in acest secol (in secolul XX, au murit din cauza fumatului in jur de 100 milioane de oameni).

In 2011, in toata lumea, au murit 600.000 de oameni nefumatori, din cauza fumatului pasiv. Victimele, in marea lor majoritate, sunt copiii si femeile.

In Romania, situatia este la fel de ingrijoratoare. De exemplu, mortalitatea prin cancer pulmonar aproape s-a triplat in 25 de ani. In 1963, rata mortalitatii prin cancer pulmonar la barbati, exprimata la 100.000 locuitori, era de 25,6, iar in 2009, ajunsese la 74,6. In cazul femeilor, de la o rata a deceselor de 6,5/100.000 in 1963, s-a ajuns, in 2009, la 17,1/100.000.

Totusi, saracia are si efecte benefice. Conform unui studiu realizat de Ministerul Sanatatii, sub indrumarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii, numarul fumatorilor s-a redus anul trecut. Daca in 2003, 50% dintre adultii cu varsta intre 15 si 60 de ani declarau ca au fost expusi acasa fumului de tigara in ultima saptamana, in 2011 procentul a scazut la 35,4%. Se considera ca mass media, prin actiunile de informare, a jucat un rol important: daca in 2003 doar 65,6% dintre adulti mentionau ca au vazut emisiuni despre efectele negative ale fumatului, in 2011, procentul lor a crescut la 83,6%.

'Daca parintii incep sa faca ei insisi ceea ce le cer copiilor lor, adica fie renunta la fumat, fie macar nu fumeaza acasa, daca mass-media si medicii ii informeaza pe parinti si pe copii despre efectele fumatului, daca autoritatile statului iau masuri pentru scaderea atractivitatii fumatului, prin inscriptionari ale pachetelor si interzicerea publicitatii si pentru ingreunarea accesului la produsele din tutun (prin cresterea pretului), atunci mai ramane o singura cale de “atac': limitarea locurilor in care adolescentii sunt incurajati sa fumeze. Aceasta inseamna interzicerea fumatului in cluburi, discoteci, baruri si in toate locurile publice inchise in care, nu-i asa, “e cool sa fumezi' dar in care expunerea la fum de tutun ajunge la 94,4%', declara Dr. Magdalena Ciobanu, Coordonator al Programului National Stop Fumat.

Lupta cu tentatia fumatului

Una din principalele tinte ale actiunilor de combatere a consumului de tutun o reprezinta copiii si adolescentii. National Institute of Drug Abuse din SUA arata ca 'pana si o expunere limitata la fum de tutun ofera suficienta nicotina pentru a altera functionarea creierului'. Pre-adolescentii care nu fumeaza activ ci doar pasiv pot resimti simptome (acuze) de sevraj de nicotina.

Dar, producatorii de tutun au dezvoltat produse noi, atragatoare pentru copii, adolescenti sau adolescente - vezi aromele de ciocolata sau menta sau tigarile slim, ultra-slim, colorate, in pachete asemanatoare rujurilor. Iar familia in care unul sau ambii parinti fumeaza este primul contact al copilului cu drogul nicotina. In cazul copiilor care traiesc in familii in care nu se fumeaza, probabilitatea inceperii fumatului scade cu aproximativ 75%. Parintii care fumeaza exclusiv in afara casei descurajeaza copiii in initierea fumatului. Daca adolescentul a inceput sa fumeze, faptul ca nu ii este permis sa fumeze in casa ii dubleaza acestuia sansele de renuntare la fumat.

Ce e de facut?

Pe baza studiilor stiintifice de evaluare, inclusiv a cost-eficientei, Organizatia Mondiala a Sanatatii propune statelor o strategie in 6 puncte, numita sugestiv MPOWER: Monitorizare, Protectie (impotriva fumului de tutun), Oferire de ajutor (pentru renuntarea la fumat), Avertizare (prin inscriptionarea pachetelor de tutun), Interzicerea publicitatii si sponsorizarii, Cresterea taxelor.

Fumatul este o boala si, tocmai din acest motiv, multi oameni nu reusesc sa renunte la tigari singuri, sau o fac cu mare greutate si suferinta. Pentru acei fumatori care isi doresc cu adevarat sa renunte la dependenta de fumat, dar realizeaza ca nu pot singuri sau au un numar mare de recidive, exista ajutor medical de specialitate. Ministerul Sanatatii, cu sprijinul Institutului Marius Nasta, deruleaza de 5 ani Programul National Stop Fumat care include: consiliere privind renuntarea la fumat, linia telefonica cu apel gratuit (cunoscuta sub numele de Tel Verde) si accesul la medicamente gratuite. Pentru a intra in program, pacientii trebuie doar sa sune la Tel Verde: 0800 878 673 (apelabil gratuit doar din Romtelecom) sau la 021 3356920 sau sa acceseze pagina de internet a programului (www.stopfumat.eu) pentru a afla unde se afla cel mai apropiat medic specialist. De cateva luni, programul are si prezenta pe Facebook (http://www.facebook.com/stopfumat.eu).

Azi, ora 13.30, la Institutul Marius Nasta (Soseaua Viilor nr. 90, sector 5). In cadrul saptamanii "Scoala Altfel", va avea loc un eveniment destinat informarii elevilor din clasa a 10-a, Liceul Tudor Vianu, despre efectele fumatului.

×
Subiecte în articol: decese fumat