x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei In legume si fructe se afla elixirul tineretii

In legume si fructe se afla elixirul tineretii

20 Apr 2004   •   00:00

In compozitia fructelor si legumelor se ascunde elixirul tineretii. Este concluzia mai multor studii, de care Organizatia Mondiala a Sanatatii ne recomanda sa tinem seama.

Autorii studiilor sustin ca in miezul furctelor si legumelor se gasesc polifenoli, substante care au capacitatea formidabila de a ne proteja de multe boli.

Pornind de la aceste concluzii, Organizatia Mondiala a Sanatatii ne sfatuieste sa mancam, zilnic, cel putin cinci fructe si legume. De ce? Pentru ca fructele si legumele sunt o sursa foarte importanta de vitamine si de fibre. Un raspuns pe care il stim deja. In schimb nu prea stim ca in fructe si legume putem descoperi si polifenoli, compusi care creeaza un scut protector in fata bolilor. Polifenolii sunt substante care au proprietati antioxidante. Ei realizeaza un control asupra radicalilor liberi - substante care favorizeaza imbatranirea celulelor - , nepermitand formarea lor in exces. Prin acest mecanism, polifenolii ne apara de numeroase boli.

INIMA. In cadrul aceluiasi congres, participantii au insistat asupra beneficiilor pe care le prezinta polifenolii in diminuarea riscurilor bolilor cardiovasculare. Astfel, polifenolii regleaza nivelul colesterolului, impiedicand astfel obturarea arterelor.

CANCER. S-a dovedit in timpul aceluiasi congres ca polifenolii previn formarea tumorilor, prin actiunea directa asupra modificarilor genetice nocive.

OSTEOPOROZA. Unii polifenoli pot actiona similar hormonilor. Este cazul izoflavonelor din soia, care au actiune benefica asupra sistemului osos.

Magda Marincovici


Unde se ascund polifenolii?

Mere, struguri, pepeni, banane... Ca sa fiti siguri de continutul bogat in polifenoli, legumele si fructele pe care le mancati trebuie sa fie colorate, in special de pigmentul rosu. OMS recomanda cinci fructe si legume zilnic. Fara a face exces.

Pentru ca - potrivit unor studii - consumul excesiv poate provoca diminuarea absorbtia fierului in organism. Si inca un amanunt, polifenolii se mai ascund in ceai, ciocolata si vin.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă polifenolii