x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei INFECŢII DIGESTIVE - Sugarii şi rotavirusul

INFECŢII DIGESTIVE - Sugarii şi rotavirusul

de Georgeta Licsandru    |    13 Oct 2008   •   00:00
INFECŢII DIGESTIVE - Sugarii şi rotavirusul

Febra puternică, vărsăturile şi diareea sunt simptomele infecţiei cu rotavirus, care afectează sugarii şi copiii până la 5-6 ani.



Febra puternică, vărsăturile şi diareea sunt simptomele infecţiei cu rotavirus, care afectează sugarii şi copiii până la 5-6 ani.

Majoritatea copiilor cu diaree internaţi din luna mai până în prezent la Institutul de Boli In­fec­ţioase "M. Balş" au avut infecţie cu rotavirus (viroză digestivă), ne spune dr Ruxandra Drăghicenoiu. Infecţia cu ro­ta­vi­rus este principala cauză a diareilor înregistrate în primul an de viaţă. Ris­cu­ri­le infecţiei sunt foarte mari la sugari, aceş­tia se deshidratează după un episod febril, după câteva scaune apoase sau văr­să­turi. Netratată, deshidratarea poate duce la convulsii, comă şi chiar deces.   
Rotavirusul se transmite de pe suprafeţe contaminate, mâini murdare, alimente contaminate. Virusul rezistă foarte mult în mediu extern, chiar şi luni bune pe suprafeţe nedezinfectate. De aceea, posibilitatea de contaminare este mare mai ales în creşe sau în grădiniţe. Perioada de incubaţie a bolii este între una şi trei zile, iar manifestările ei durează 3-8 zile. În cele mai multe cazuri este necesară spitalizarea. Problema este că micuţii care fac această viroză digestivă sunt contagioşi încă 10 zile după dispariţia simptomelor bolii.  

În prezent, infecţia poate fi diagnosticată rapid, prin efectuarea unor teste imu­no­logice din fecale. "Aceste teste de­tec­tează antigenul viral în materiile fecale. Este singura analiză care se poate face, este uşor de efectuat, iar rezultatele sunt gata în câteva ore. Astfel putem institui tratamentul corespunzător", arată dr Ruxandra Drăghicenoiu, medic specialist boli infecţioase-pediatrie la Institutul "M. Balş". Odată detectat virusul se trece la tratament: săruri de rehidratare orală, medicamente antitermice, antispastice intestinale. În foarte multe cazuri este obligatorie in­ter­na­rea.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă