x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Infectiile care se ascund in gura

Infectiile care se ascund in gura

04 Oct 2005   •   00:00
LA STOMATOLOG
La nivelul cavitatii bucale pot aparea o serie de manifestari ale unor afectiuni generale. Aceste leziuni pot fi, uneori, chiar semnele unice de debut ale unor boli. De aceea leziunile respective sunt considerate deosebit de importante pentru diagnosticul bolii generale.

Prezenta acestei leziuni la nivelul cavitatii bucale este repede sesizata de pacient, datorita bogatei sensibilitati a zonei mucoasei bucale, urmarea fireasca fiind prezentarea la un control de specialitate pentru precizarea unui diagnostic si a unui tratament adecvat.

Mucoasa bucala cuprinde urmatoarele:
  • gingia;
  • mucoasa obrajilor si buzelor;
  • limba;
  • planseul bucal;
  • orofaringele si mucoasa regiunii amigdaliene.

    Va vom prezenta, pe scurt, cele mai frecvente leziuni la nivelul cavitatii bucale.

    Aftele bucale


    Acestea apar frecvent la adulti, sunt cauzate de mecanisme imunologice, dar pot fi produse si de factori locali favorizanti (dulciuri cu alune, nuci, ciocolata; ferment excesiv; eruptia dentara; traumatismele cu periuta dentara, virozele, afectiunile gastrointestinale, sarcina, menstruatia, stresul).

    Cel mai frecvent, leziunea este observata cand trece in stadiul de ulceratie de culoare alb-galbui si este bine conturata. Aftele bucale se vindeca fara cicatrice in 7-10 zile, dar sunt foarte dureroase, de regula la masticatie si deglutitie, motiv pentru care pacientul prezinta hipersalivatie. Recidivele apar dupa perioade variate de timp, in mod imprevizibil, de la cateva zile la cativa ani.

    Tratamentul se efectueaza cel mai frecvent prin prescrierea unui colutoriu bucal in care sunt asociate antibiotice, antiseptice, anestezice locale, corticoizi sau cauterizare locala cu nitrat de argint 20%-30%.

    Herpesul


    Cel mai frecvent, leziunile sunt produse de virusul herpes I. Contaminarea se face, de regula, in copilarie sau adolescenta, prin contact cu persoanele infectate. In urma contactului are loc prima infectare herpetica. Aceasta, dupa o perioada de incubatie de cateva zile, se manifesta prin gingivo-stomatita herpetica primara. Este o eruptie veziculara, ulcerativa, localizata la nivelul mucoasei bucale si pe jonctiunea citaneo-mucoasa (rosu de buza, piele). In plus, este insotita de alterarea starii generale: febra, cefalee, adenopatie satelita. Vindecarea leziunilor se face in 7-12 zile, fara cicatrice, dar virusul ramane cantonat in organism in stare latenta, localizat la nivelul ganglionilor trigeminali.

    Reactivarea virusului se produce in urma unor factori declansatori ca: expunerea la radiatii ultraviolete, frig, ingestie de alimente ce produc afectiuni gastrointestinale, gripa, vaccinari, menstruatie, traumatisme, extractii, stres sau imunodepresie. In acest context apare infectia herpetica secundara, cu caracter mai restrans decat eruptia primara, stare generala neafectata. De remarcat ca leziunile localizate pe mucoasa bucala si jonctiunea cutaneo-mucoasa sunt precedate de: prurit, usturime, durere la locul de aparitie.

    Pentru ameliorarea simptomatologiei se utilizeaza ape de gura si calutorii bucale cu analgezice, antibiotice, iar pe cale generala se administreaza Aciclovir pentru a preveni extinderea leziunilor.

    Hipertrofiile gingivale


    Acestea sunt cresteri de volum ale gingiilor, de cauze diferite. Sunt relativ frecvent intalnite si produc modificari functionale si estetice. Volumul si culoarea sunt diferite in functie de structura histologica, cel mai frecvent sunt sangerande, moi, cu caracter inflamator sau ferme, fibroase.

    Pot aparea in cursul unor stari fiziologice, cum ar fi: pubertatea, menstruatia, sarcina, din cauza modificarilor hormonale specifice in aceste perioade, prin administrare de anticonceptionale, menopauza, dar si in cazul unor boli sistemice ca: diabet, hipovitaminoza C, leucemii, anemii, trombocitopenii sau prin administrare de medicamente: hidantoina, Nifedipin, ciclosporine (imunosupresoare).

    Candidoza bucala


    Este o infectie produsa de fungi din genul Candida si este cea mai frecventa micoza a cavitatii bucale. Candida albicans este o ciuperca prezenta in cavitatea bucala, fiind nepatogena.

    Exista insa anumite conditii care o transforma intr-un microorganism agresiv, si anume: excesul de antibiotice, diabetul, sarcina si utilizarea contraceptivelor, medicatia imunosupresoare, bolile endocrine, igiena bucala proasta, fumatul, protezele vechi neadaptate etc.

    Formele cele mai frecvente de candidoza sunt la nivelul gingiei si mucoasei bucale si se manifesta prin durere la atingere, masticatie, contact cu alimente, fisuri la nivelul comisurilor bucale.

    Leziunile pot fi de forme variate: atrofice – zone eritematoase de culoare rosie catifelata, presarate cu zone de eroziune, asociate cu usturime, arsura, uscaciunea gurii; hipertrofice – zone de culoare alb-sidefie, reliefate, care nu se indeparteaza prin stergere, localizate pe gingie, obraz, palat, fata dorsala a limbii.

    SIMPTOME. Reactia alergica se manifesta prin modificarea de culoare a gingiei, ea devine rosie intens, volumul este crescut, sangereaza cu usurinta, frecvent este asociata cu afectarea limbii si buzelor (glosita si cheilita).

    GERMENI. Cavitatea bucala este colonizata de o mare varietate de germeni, cei mai multi neagresivi, dar care pot deveni patogeni atunci cand reactivitatea organismului scade. De asemenea, o data cu alimentele, in cavitatea bucala pot patrunde microorganisme straine de flora bucala obisnuita, unele cu o virulenta deosebita (streptococul betahemolitic).

    MANIFESTARI ALERGICE. Desi acest tip de reactii apare mai frecvent la nivelul pielii, mucoasa bucala poate fi si ea sediul unor manifestari alergice. Astfel de reactii se intalnesc cel mai frecvent la medicamente: antimalarice, aspirina, barbiturice, codeine, saruri de aur, indometacin, oxacilina, penicilina, streptomicina, conservanti si stabilizatori ai medicamentelor; la alimente: produse din carne conservata, mezeluri, lapte praf, oua, zmeura, fragi, branzeturi fermentate, peste, moluste; la guma de mestecat; la unele componente din pastele de dinti sau apele de gura.

    APARARE. Fata de agresiunile germenilor, cavitatea bucala prezinta o serie de mecanisme de aparare, precum: saliva (bogata in substante active de inhibare a microorganismelor), integritatea mucoasei bucale, tesuturile limfoide bucale (amigdalele palatine si linguale), mecanismele imune din mucoasa.
  • ×
    Subiecte în articol: nivelul bucala bucale