x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

de Jurnalul National    |    05 Sep 2007   •   00:00
CANCER. Deodorantele pot provoca cancerul la săn din cauza aluminiului din compoziţia acestora. Cercetătorii britanici de la Spitalul Wythenshaw din Manchester au descoperit că multe dintre femeile care au suferit mastectomii (extirpări ale glandelor mamare), după diagnosticarea cu un cancer mamar, prezentau niveluri ridicate de aluminiu in ţesuturile din apropierea axilelor.


RISC. Persoanele care fumează prezintă mai multe riscuri de a dezvolta maladia Alzheimer şi alte forme de demenţă. Potrivit unui studiu realizat de Centrul Medical Erasmus din Rotterdam, fumătorii de peste 55 de ani prezintă cu 50% mai multe riscuri de a dezvolta o formă de demenţă faţă de persoanele care nu fumează. Riscul creşte in condiţiile in care fumatul poate favoriza producerea unor mici accidente cerebrale care afectează zone din creier, provocănd astfel apariţia demenţei.


PROGRAM. Spitalul public "Donastia" din San Sebastian (Ţara Bascilor) lucrează la un program care să traducă discuţiile dintre medic şi pacientul nevorbitor de limbă spaniolă. Invenţia este simplă. Cănd un nevorbitor de spaniolă se duce la medic, el primeşte un chestionar - fie pe o hărtie A4, fie afişat pe ecranul unui calculator aflat in cabinetul medicului. Chestionarul constă in mai multe intrebări in şase limbi: engleză, franceză, chineză, romănă, arabă şi portugheză. (Luminiţa Ciobanu)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă