x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

12 Noi 2005   •   00:00
CANCER. Un raport dat publicitatii recent de Karolinska Institute, in cooperare cu Stockholm School of Economics, scoate in evidenta ca bolnavii de cancer sunt tratati preferential in Europa. Autorii raportului solicita responsabililor sa ia masuri urgente pentru reducerea inegalitatilor majore in ceea ce priveste accesul pacientilor la tratamentul anticancer. Austria, Spania si Elvetia sunt considerate lideri in privinta accesului la medicamente, in timp ce Marea Britanie, Cehia, Ungaria, Norvegia si Polonia sunt ramase in urma.

TRANSPLANT. La Iasi se va deschide, incepand de anul viitor, singurul centru din partea de est a tarii unde se vor preleva organe pentru transplant. Asa cum a fost si in cazul SMURD, intr-o prima faza, la Iasi se vor face doar prelevari de organe, insa pentru acest lucru trebuie sa existe o baza. Pe aceasta baza se vor putea face in viitor transplanturi. Viitorul Centru de Transplant Iasi, care va fi amenajat la Clinica III Chirurgie de la Spitalul Universitar "Sfantul Spiridon", va fi condus de prof. dr. Cristian Dragomir.

INEDIT. Cadrele medicale medii si farmacistii din Marea Britanie vor fi autorizati sa prescrie medicamente, incepand din primavara lui 2006, a anuntat Patricia Hewitt, ministrul Sanatatii. Masura va fi adoptata in scopul deblocarii activitatii medicilor generalisti, pacientii britanici beneficiind de un numar mic de medici - 166 la 100.000 de locuitori. Aceasta decizie, laudata de reprezentantii cadrelor medicale medii si ai farmacistilor, a fost calificata drept "iresponsabila si periculoasa" de Asociatia britanica a medicilor.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă