x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

26 Oct 2005   •   00:00
GRIPA AVIARA. Europa poate evita o situatie comparabila cu cea din Asia in domeniul gripei aviare, a anuntat OMS. Pregatindu-se adecvat si trecand la actiune, Europa poate evita situatia din Asia. Este important sa nu renuntam la eforturi in acest moment in Europa, dar centrul razboiului cu gripa aviara este Asia, iar Europa are sanse excelente impotriva virusului.

SCHIZOFRENIE. Oamenii de stiinta au reusit sa inteleaga baza biologica a schizofreniei. Astfel sunt posibile diagnosticarea timpurie a bolii la copii si tineri si dezvoltarea de noi medicamente. Un studiu condus de dr. Allan Reiss, de la Universitatea Stanford din California, a aratat ca o problema genetica a unor persoane poate declansa o crestere periculoasa a unei substante chimice denumite "dopamina", care ar putea duce la schizofrenie.

ARTROSCOPIE. Din 1991, la Departamentul de ortopedie al Spitalului Sf. Ioan, din 1991 si pana in prezent, au fost efectuate 10.000 de operatii de artroscopie. Cele mai reprezentative sunt transplantul ligamentar si leziunile de menisc, de cartilagiu si multe altele. In ultimii 4-5 ani aceasta tehnica s-a aplicat si in interventiile la umar, in cazul luxatiilor recidivante. Dr. Doru Filipescu, seful Departamentului de ortopedie, spune ca artroscopia prezinta multiple avantaje: morbiditate, agresare chirurgicala si perioada de spitalizare mult reduse.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă