x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Info - Sanatate 9 iunie 2007

Info - Sanatate 9 iunie 2007

de Jurnalul National    |    09 Iun 2007   •   00:00
TELEFON. "Bună ziua! Am avut un contact sexual neprotejat. Nu vreau să rămăn insărcinată. Vă rog, ajutaţi-mă!" Nu intra in panică! De acum poţi obţine răspuns la această intrebare şi la multe altele apelănd linia telefonică gratuită şi confidenţială 0800-150. 150, de luni pănă vineri, intre orele 10:00 şi 18:00. "Dragoste fără griji" dispune acum de un helpline gratuit, valabil in toată ţara, la capătul căruia medici specialişti de planificare familială oferă soluţii.

INGRIJORARE. Medicii sunt ingrijoraţi că trebuie să facă ore suplimentare pentru a consulta căte şapte pacienţi zilnic, aşa cum le cere ministrul Nicolăescu, pentru a finaliza programul de evaluare a sănătăţii romănilor. "Pacienţii noştri nu sunt disciplinaţi, iar experienţa zilnică in privinţa programărilor ne arată că 40%-50% dintre ei nu respectă programările sau, mai rău, nu vin deloc atunci cănd sunt programaţi", avertizează dr Rodica Tănăsescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti.

INOVAŢIE. Cercetătorii japonezi au demonstrat că este posibil să modifici celule adulte ale pielii, astfel incăt să se comporte ca nişte celule suşă embrionare. In acest mod, nu se mai apelează la embrioni pentru obţinerea celulelor care sunt sursa tuturor organelor şi ţesuturilor din organism. Pentru reprogramarea celulelor fibroblaste ale pielii, profesorul Shinya Yamanaka, de la Universitatea din Kyoto, Japonia, a folosit patru substanţe specifice celulelor embrionare. Totuşi randamentul acestor celule este mai scăzut, spun specialiştii.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă