x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Internetul şi prevenţia bolilor venerice

Internetul şi prevenţia bolilor venerice

de Magda Marincovici    |    04 Aug 2007   •   00:00
Internetul şi prevenţia bolilor venerice
Sursa foto: Katie Crabb/

A descoperi parteneri sexuali pe internet a devenit o practică pe căt de obişnuită, pe atăt de periculoasă. Această categorie de "navigatori" este şi cea mai expusă bolilor venerice.

A descoperi parteneri sexuali pe internet a devenit o practică pe căt de obişnuită, pe atăt de periculoasă. Această categorie de "navigatori" este şi cea mai expusă bolilor venerice. Totuşi, prin difuzarea unor mesaje bine formulate, netul poate fi modalitatea ideală de prevenire a acestor boli.

Două studii publicate in Journal of the American Medical Association (JAMA) atrag atenţia asupra influenţei pe care o are internetul asupra sexualităţii. Şi avem două veşti. Vom incepe cu cea rea: partenerii de sex care s-au cunoscut pe net se expun riscului bolilor cu transmitere sexuală. Acest aspect este demonstrat de un studiu realizat de o echipă de cercetători de la CDC Atlanta (Center for Disease Control and Prevention). Ei au chestionat 856 de pacienţi ai unui centru de depistare HIV din Denver cu privire la practicile lor sexuale şi la utilizarea netului. Pănă acum se ştia că pericolul transmiterii bolilor venerice este mult mai mare in cazul partenerilor multipli şi necunoscuţi. Acest gen de riscuri planează in special in baruri şi cluburi. Mai nou, aceste riscuri păndesc pe internet, in cazul celor pasionaţi de cybersex. In prezent este in creştere numărul celor care se conectează la internet pentru a găsi, intr-o discreţie totală, un partener de sex, spun cercetătorii. Astfel, dintr-un lot de 135 de persoane, 62% au declarat că au avut o relaţie sexuală cu o persoană cunoscută pe internet, iar 38,7% sunt la a patra experienţă de acest gen.

RISCURI. Comparănd persoanele care au recurs la net pentru a intălni un partener de sex cu cele care resping această formulă, cercetătorii de la CDC Atlanta au făcut căteva observaţii grave. Internauţii sunt mai expuşi bolilor cu transmitere sexuală, tentaţiei de a avea mai mulţi parteneri de sex, riscului de a face sex cu seropozitivi.

Discreţie totală

Un al doilea studiu publicat in JAMA pledează pentru iniţierea pe internet a unei campanii de informare asupra bolilor cu transmitere sexuală. Conferenţiar doctor Daniel Popescu spune că utilizarea forumurilor electronice (chat) este o modalitate prin care tinerii, care practic se maturizează sexual in era internetului, pot descoperi, intr-o discreţie totală, imensele pericole la care se expun. Mai mult, pot afla dacă au contactat deja o boală venerică.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă bolilor