x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Invatati sa respirati corect

Invatati sa respirati corect

08 Apr 2004   •   00:00

Gimnastica respiratorie ii ajuta pe oameni sa invete a respira la capacitatea totala a plamanilor. Respiratia corecta contribuie la relaxarea organismului si la cresterea nivelului de energie.

Respiratia este un act reflex, inconstient. Totusi, statisticile au aratat ca peste 60% dintre oameni nu isi folosesc intreaga capacitate respiratorie a plamanilor. „In momentul constientizarii, respiratia devine gimnastica respiratorie. Prin aceasta se realizeaza modificari ale toracelui tocmai in zonele pulmonare mai putin ventilate", explica prof. univ. dr. Mariana Cordun, decanul Facultatii de Kinetoterapie.

CONSTIENTIZARE. Actul respirator se constientizeaza prin recunoasterea celor doi timp ai respiratiei: inspiratia (actul activ al respiratiei) si expiratia. Inspiratia se va realiza pe nas, iar expiratia pe gura. „In mod normal, expirul este mai lung decat inspirul. Cel mai important muschi inspirator este diafragmul, care poate asigura 65% din ventilatia pulmonara", precizeaza prof. univ. dr. Mariana Cordun.

EXERCITII. Celulele organismului au nevoie de foarte mult oxigen pentru a-si realiza functiile bio-chimice. Prof. univ. dr. Mariana Cordun spune ca: „Exercitiile de gimnastica respiratorie se vor efectua in aer liber sau in spatii bine aerisite, in conditii de confort termic si fonic. Durata unei sedinte va fi cuprinsa intre 10-15 minute". Specialistii au sistematizat exercitiile de respiratie in urmatoarele forme: exercitii la nivelul narilor, exercitii de respiratie fonetica si muzicala, exercitii de apnee voluntara.
Steluta Indrei


Relaxare prin respiratie

Prof. univ. dr. Mariana Cordun recomanda „exercitiile de respiratie muzicala, care sunt de fapt vocalize ce produc atat tonifierea grupelor de muschi participanti la respiratie, cat si efecte psihice pozitive - placere estetica, relaxare". Respiratia maxima se realizeaza din pozitia stand cu trunchiul usor inclinat in fata si cu palmele sprijinite de un perete. Se inspira prelung pe nas (ca si cum s-ar mirosi o floare) si se expira pe gura. Alt exercitiu se poate efectua din pozitia pe genunchi, cu sprijin pe palme, numita si patrupedie.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă