x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Joc video pentru creier

Joc video pentru creier

de Steluta Indrei    |    07 Sep 2008   •   00:00
Joc video pentru creier

Un joc video îi ajută pe cei care au suferit un accident vascular cerebral să se recupereze mai rapid decît prin metodele clasice, informează BBC News online.

Un joc video îi ajută pe cei care au suferit un accident vascular cerebral să se recupereze mai rapid decît prin metodele clasice, informează BBC News online.


Un cercetător de la Portsmouth University a dezvoltat o tehnică virtuală care grăbeşte recuperarea pacienţilor după un accident vascular cerebral. El propune acestor pacienţi un joc video. Pe un ecran uriaş se derulează imagini cu peisaje din natură sau cu străzile unui oraş. Pacientul aflat pe bandă rulantă sau pe bicicletă intră în acest decor virtual. El parcurge un traseu virtual care îl ajută să execute mişcări asemănătoare celor pe care le-ar face pe un drum obişnuit. Lumea virtuală în care pătrunde pacientul îi distrage atenţia de la durere şi de la efortul depus în timpul exerciţiilor şi îi creează impresia că se plimbă în mijlocul naturii sau pe malul mării. Şi chiar îi dă speranţa că într-o bună zi va ajunge pe propriile picioare în astfel de locuri.

 
AVANTAJE. Wendy Powell, cea care a creat jocul video, a declarat pentru BBC News că “metoda virtuală de recuperare încurajează pacienţii să meargă mai rapid şi mai mult timp fără să resimtă un efort deosebit. Într-un fel, putem spune că imaginile vizionate de pacienţi păcălesc creierul şi trupul. Pacienţii uită de dureri şi dobîndesc încrederea că sînt capabili să îşi recapete mobilitatea şi autonomia. În plus, această metodă este mult mai distractivă decît recuperarea clasică. Subiecţii pe care am testat acest joc video au beneficiat de o recuperare mai bună cu 20% faţă de cei trataţi prin metode clasice”.

Testele clinice au fost realizate în colaborare cu Universitatea McGill din Canada, iar rezultatele sînt încurajatoare. Unul dintre pacienţii cu accident vascular cerebral care a beneficiat de această metodă, Andy Long, 61 de ani, mărturiseşte că imaginile vizionate în timpul recuperării sînt magice. Andy a suferit accidentul vascular cerebral în 2002 şi a rămas cu paralizie pe partea dreaptă a corpului. După ani de recuperare, el a reuşit să meargă cu ajutorul bastonului. Dar de cînd a început metoda virtuală de recuperare a renunţat la baston.

 

Leziune pe creier

Accidentul vascular cerebral (AVC) este o leziune la nivelul creierului care apare fie prin astuparea unui vas de sînge (ischemie), fie prin ruperea vasului de sînge (hemoragie). Cînd are loc AVC, o parte din creier nu mai este hrănită cu sînge, iar celulele nervoase din regiunea respectivă nu mai funcţionează. Consecinţa: acea parte din creier moare. În funcţie de gravitatea accidentului şi de partea pe care se produce, pacientul poate rămîne cu: paralizii, tulburări de vorbire, tulburări de vedere, dureri, neputinţa de a se hrăni şi a mesteca, stări de confuzie, amnezie, tulburări emoţionale (depresie, agresivitate sau, dimpotrivă, apatie).

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă