x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei La vremuri noi, dinti noi

La vremuri noi, dinti noi

29 Apr 2006   •   00:00

Un baiat istet se intreba candva la un post de radio: "Cum poate fi recunoscut un roman dintr-un grup de europeni?". Raspunsul lui era: "Ii lipseste dintele ala, primu’ imediat dupa canin". Nu stia sa spuna premolar, insa rostea un foarte mare adevar: daca rotesti privirea in jur, in orice loc romanesc iti poti vedea semenii cu dinti lipsa; inainte sau dupa canin, asta chiar nu mai conteaza atata vreme cat acesta este zambetul trist cu care noi vrem sa intram in Europa cea civilizata. N-am auzit sa se fi primit indicatii clare de la Consiliul Europei cu privire la starea dintilor romanilor la intrarea in Comunitate, insa nu cred ca ne dorim sa ramanem poporul cu cei mai putini, urati si neingrijiti dinti din perimetru.

IMAGINEA CONTEAZA

Asteptam cu bratele larg deschise si zambetele mai mult sau mai putin cosmetizate ale marilor companii multinationale care vin sa aduca bunastarea si in ograda noastra. Visam la joburi bine platite, la training-uri in strainatate, carora trebuie sa le facem fata nu numai profesional. Interactiunea cu oamenii, in orice pozitie te-ai afla, implica zambet, bunavointa, siguranta si incredere in propria persoana. Da, imaginea conteaza!

Ganditi-va la un interviu pentru un post de manager in cadrul unei companii importante la care candidatul, om destept, licentiat, cu masterat si doctorat, arata celui care-l intervieveaza un zambet jalnic, neingrijit, cu dintii "incurcati", cu carii sau plombe vechi, ingalbeniti de vreme si patati de tutun. Si mai imaginati-va ce-o fi in sufletul bietului candidat, care e constient de acest lucru, dar pentru care prioritatile au fost gresia din baie, termopanele si o masina mai mare si mai scumpa...

Nu poti face fata unei astfel de situatii si nici macar nu te poti astepta sa fii luat in seama daca vorbesti din spatele unei maini plasate strategic in fata gurii pentru a masca un zambet cu care ti-e rusine si care te face sa te simti penibil si sa uiti cat de destept si pregatit esti de fapt si cate ai avea de spus daca, uite, te-ar ajuta nenorocitii astia de dinti! Dar ei sunt cum sunt si mai bine dau mana la o parte, ca prea atrage atentia, insa incerc sa misc cat mai putin buzele si – Doamne fereste! – nu cumva sa zambesc, sa se vada ororile din gura mea!

SOLUTII

Pe orice treapta sociala te-ai afla, ai colegi, sefi sau subalterni care te vad si te apreciaza dupa grija si importanta pe care le dai zambetului tau. Stim, stim, e un lucru de care ne lovim zilnic: BANII! Insa avem si aici un raspuns: in orice moment, daca ne dorim cu adevarat si daca intr-adevar dorim sa aflam solutii, le gasim!

Romanii spera sa lucreze in tarile UE, cum o mare parte deja o face, insa, chiar si acolo, sau mai ales acolo, obtii un job mai bun daca arati mai curat. O pregatire profesionala buna, un aspect ingrijit, un suflet cinstit si un zambet deschis sunt conditii esentiale pentru obtinerea unui loc de munca mai bun si mai bine platit.

RECOMANDARI

Prieteni, uitati de fumat! Lumea civilizata a cam renuntat la acest "narav" primitiv. Pe langa foarte multe alte rele pe care le face sanatatii, tutunul distruge lent, dar sigur, gingiile si dintii, ii coloreaza neplacut si da un miros ingrozitor respiratiei. La intrunirile importante, politice, economice sau de alte feluri, participantii nu se mai invaluie in valatuci de fum ca la Divanul Otoman acum 200 de ani.

Sa ne schimbam mentalitatea! Sa ne crestem copiii convinsi ca nu-i poate prinde noaptea nespalati pe dinti! Sa-i convingem cu vorbe frumoase si exemple pozitive ca un cabinet dentar nu este un loc al torturii, ci un cabinet medical ca oricare altul, care ne face mai puternici si mai sanatosi. Si sa fie tot mai rare mamicile "grijulii" care nu vor sa-si "chinuiasca" copiii cu aparate ortodontice... Parintele civilizat isi spala copiii pe dinti de doua ori pe zi, chiar de la aparitia primilor incisivi de lapte, ii duce la dentist periodic pentru control, daca medicul le recomanda, le da zilnic pastilute cu fluor, nu lesina de mila "bietului" copil cand i se trateaza o carie minuscula si nu amana la nesfarsit inceperea unui tratament ortodontic care ii creeaza mai mult disconfort psihic lui, adultului. Din aceasta atitudine a parintelui roman civilizat se va contura viitorul tanar adult roman care va considera si sanatatea dentara printre preocuparile cele mai importante.

STANDARDE EUROPENE. Modificari fundamentale trebuie facute nu numai in mentalitatea pacientului, ci si in cea a medicilor dentisti. Stomatologia romaneasca trebuie aliniata la standardele europene. Din fericire, pentru tratarea diferitelor afectiuni ale dintilor si gingiilor exista numeroase posibilitati de tratament pe care aceasta deschidere europeana le va face mai accesibile romanilor.
PROFESIONALISM. Clinica DENT ESTET pregateste de multi ani acest moment al integrarii noastre. Mai importante decat profitul de moment sunt considerate reinvestirea, reinnoirea si pregatirea profesionala a personalului medical. Pune mare pret pe ideea de profesionalism, de echipa, flexibilitate si disponibilitate. Sanatatea si satisfactia pacientului sunt in centrul preocuparilor intregului personal.
×
Subiecte în articol: dinţi