x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Lacrimi necesare

Lacrimi necesare

29 Mai 2007   •   00:00

Ştiaţi că este nevoie să clipim cel puţin o dată la 15-30 de secunde? Simpla clipire este deosebit de importantă pentru protecţia ochiului. Astfel se asigură o peliculă foarte fină pe suprafaţa oculară, numită film lacrimal, care hidratează şi protejează ochii.

Ştiaţi că este nevoie să clipim cel puţin o dată la 15-30 de secunde? Simpla clipire este deosebit de importantă pentru protecţia ochiului. Astfel se asigură o peliculă foarte fină pe suprafaţa oculară, numită film lacrimal, care hidratează şi protejează ochii. "Lacrimile sunt secretate de o glandă lacrimală principală şi de mici glande accesorii aflate in structura pleoapelor. Secreţia lacrimilor continuă chiar şi in somn. Lacrimile sunt secretate in mod reflex cănd plăngem sau rădem, dar şi ca urmare a unor mici traumatisme oculare (leziuni la nivelul corneei, inflamaţii oculare, conjunctivite, blefarite) sau in prezenţa unor stimuli fizici (lumină, vănt, poluare) şi chimici (vapori iritanţi). Lacrimile conferă aşadar protecţia ochiului faţă de agenţi infecţioşi sau alergeni din mediul extern, avănd in plus şi o importantă funcţie optică, prin asigurarea transparenţei corneei", explică asist. univ. doctor Florentina Grigoriu, medic primar oftalmolog la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Cănd glandele lacrimale nu secretă suficiente lacrimi sau cănd uităm să clipim, filmul lacrimal se rupe. Din această cauză, corneea este expusă direct aerului, ceea ce afectează in timp celulele epiteliale de pe suprafaţa acesteia. Toate aceste manifestări apar in cadrul sindromului de ochi uscat. Netratat, acest sindrom poate conduce la pierderea vederii. Cum se tratează? Cu ajutorul lacrimilor artificiale, acele coliruri hidratante care imbunătăţesc atăt cantitatea, căt şi calitatea lacrimilor naturale.

Picături hidratante

Lacrimile artificiale fixează apa, umezesc corneea şi formează un film lacrimal care se menţine in timp. Aceste picături se distribuie bine pe toată suprafaţa corneei, sunt bine tolerate şi nu incomodează vederea. In mod normal, celor cu sindrom de ochi uscat li se recomandă aplicarea lacrimilor artificiale de două ori pe zi sau de trei ori, in funcţie de severitatea afecţiunii. Oricum, tratamentul trebuie făcut sub supravegherea oftalmologului. Sindromul de ochi uscat este o afecţiune cu caracter permanent, motiv pentru care lacrimile artificiale trebuie folosite toată viaţa. Potrivit doctor Florentina Grigoriu, o categorie aparte de pacienţi (din ce in ce mai numeroşi), cărora li se recomandă lacrimile artificiale, sunt cei care lucrează ore in şir la calculator, mai ales dacă sunt purtători de ochelari. Utilizatorii calculatorului se confruntă cu uscăciune oculară deoarece clipesc mai rar concentrăndu-se asupra ecranului. Pe de altă parte, unii dintre ei suferă fototraumatisme (conjunctivite iritative) din cauza luminozităţii ecranului. Pentru a evita problemele oculare, "calculatoriştii" ar trebui să utilizeze lacrimile artificiale o dată, la inceputul programului de lucru.

SIMPTOME. Sindromul ochiului uscat se manifestă prin inroşire oculară, senzaţie de arsură, inţepături, măncărimi. Simptomele se intensifică pe parcursul zilei, ajungăndu-se in unele cazuri la dificultate de a citit şi chiar inceţoşarea vederii. Dacă simptomele se repetă şi persistă, este necesară prezentarea la oftalmolog, pentru că suferinţa se poate croniciza.

REGULI. Clipeşte, clipeşte, clipeşte! Cititul, privitul la televizor, la ecranul calculatorului, cusutul sunt activităţi in timpul cărora uităm să clipim. Fă o pauză la fiecare oră şi căteva minute ţine ochii inchişi sau clipeşte in voie. Fereşte-te de aerul uscat produs de aparatele de climatizare, ventilatoare, uscătoare de păr. Nu uita ochelarii de soare cănd ieşi din casă.

×
Subiecte în articol: lacrimile oftalmologie