x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Legaturi primejdioase intre medic si pacient

Legaturi primejdioase intre medic si pacient

09 Oct 2004   •   00:00

Relatia medic-pacient poate deveni uneori foarte intima. Doctorul John Goldie de la Universitatea din Glasgow a vrut sa stie cum s-ar putea comporta tinerii studenti la medicina cu pacientii.

Pentru aceasta el a chestionat 62 de studenti aflati in ani diferiti de studiu. Mai trebuie precizat ca dr. Goldie a propus in chestionarele si un mic scenariu care viza reactia in fata unei invitatii din partea unui pacient, care tocmai a terminat cu bine un tratament lung, la o cina intr-un loc izolat pe o insula scotiana. 40% dintre ei au recunoscut ca s-ar lasa ispititi si ca pot aduce argumente.

MOTIVATIE. In opinia acestora acceptarea propunerii s-ar motiva prin faptul ca ei sunt capabili in orice moment sa faca diferenta intre viata profesionala si cea particulara. In schimb, 60% dintre studentii au raspuns ca nu ar da curs invitatei. Potrivit acestora, acceptarea unei invitatii de acest gen ar veni in contradictie cu etica profesionala. Mai mult, studentii care sustin ca ar respinge invitatia spun ca procedeaza astfel tocmai pentru a nu compromite relatia medic-pacient.

PROCENTE. In Franta, autoritatile medicale au adoptat in 2000 un raport intitulat "Practica medicala si sexualitatea" , care este contra relatiilor intime intre pacient si medic.

Doctorul Goldie mai precizeaza ca 11% dintre medicii americani ar avea deja relatii sexuale cu o pacienta si ca in Australia si Canada procentele ar fi de 32% si, respectiv, 10%. (Magda Marincovici)

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă