x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Lenea si oul

14 Apr 2004   •   00:00

Bolile digestive impun totusi o anume cumpatare cand te asezi la masa incarcata cu bunatati, trebuie sa stii cand sa te opresti dintr-un ospat exagerat, ocazionat de onomastici, nunti, cumetrii, fiindca aceasta poate zgandari maladiile tubului digestiv.

De exemplu, pentru cei care au suferit de litiaza biliara, oul este dinamita. Oul este cel mai puternic factor de contractie a vezicii biliare, care arunca pietrele in canalul coledoc si blocheaza functionarea normala si pot aparea pancreatitele. Pancreatita acuta cere interventia urgenta a chirurgului si aceasta criza a pancreasului se manifesta prin dureri in dreapta sub coaste, prin varsaturi, frisoane etc. Si fiindca e vorba de pancreas, mesele bogate exacerbeaza pancreatitele cronice.

Alcoolul, grasimile si proteinele in exces maresc secretia pancreasului, iar deranjul spre duoden e ingreunat de stenoze, de ingustari si astfel se ajunge la pancreatita acuta amintita mai sus. Si bolnavii de ficat sunt invitati sa-si respecte interdictiile atunci cand mancarurile apetisante, dar grele le fac cu ochiul. Ciroza inseamna interdictie la alcool, nu se poate face nici o derogare, orice pahar de bautura alcoolica este interzis. Bolnavii de ciroza au un regim alimentar de la care nu se pot abate nici macar cu un centimentru, fie ca este ziua onomastica, fie ca sunt sarbatorile religioase. Bolnavilor de hepatita cronica li se poate face totusi o derogare cand isi serbeaza, de exemplu, botezul nepotelului. Cel afectat de hepatita cronica poate bea cu aceasta ocazie si numai atunci maximum 100 de mililitri de vin sau 200 de mililitri de bere, in nici un caz nu este voie sa se cinsteasca cu vreun pahar de tarie.

O boala foarte raspandita este colonul iritabil cu formele lui diverse, unii se vaita de diaree, altii de constipatie, exista suferinzi la care se succed diareele cu constipatiile, iar crampele si framantarea in abdomen se fac si ele simtite. Acesti bolnavi de colon iritabil trebuie sa se abtina de la consumul de lapte si de dulciuri concentrate.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă