Oboseala, infectii repetate, scaderea tonusului fizic si psihic... Sunt semne ale lipsei de fier care este mai pregnanta primavara, mai ales la copii, femei si persoane in varsta.
Aceasta carenta poate fi rapid acoperita printr-un aport alimentar corect. Fierul este unul dintre elementele necesare bunei functionari a organismului. El are rol major in formarea hemoglobinei din globulele rosii, a mioglobinei din muschi si a numeroase enzime indispensabile functionarii organismului. Prezent in mici cantitati in organism, fierul este eliminat zilnic.EFECTE. Pentru a compensa pierderile e necesar un aport alimentar optim. Daca aportul alimentar este insuficient se instaleaza carenta de fier cu consecinte asupra starii de sanatate. Carenta de fier se manifesta prin anemie, insotita de reducerea capacitatii fizice si intelectuale, diminuarea rezistentei organismului in fata infectiilor. Femeile insarcinate care au lipsa de fier sunt in pericol de a aduce pe lume copii sub greutatea normala. Carenta de fier poate determina fragilitatea parului si a unghiilor, descuamarea tegumentelor, ameteli. La copii se poate manifesta initial prin scaderea capacitatii de concentrare si a memoriei, ducand la reducerea treptata a nivelului intelectual.
Carenta de fier cea mai vizibila este anemia care este semnalata prin paloare, oboseala, respiratie greoaie, diminuarea capacitatii intelectuale. Pentru stabilirea exacta a nivelului fierului sunt necesare analize ale sangelui.
Magda Marincovici
Aportul de fier
(Categorii de persoane - mg/zi)
Alimentele reprezinta sursa principala de fier
Prof. dr. Mencinicopschi ne sfatuieste sa mancam in cantitati rezonabile carne rosie, peste, cacao, ficat de pasare, faina de soia, germeni de grau, galbenus, musli, fructe uscate, ciuperci, cereale integrale, deoarece sunt surse importante de fier. In aceasta perioada trebuie profitat si de urzici, spanac, ridichi, untisor, stevie care, desi nu contin cantitati foarte mari de fier, reprezinta o buna modalitate de a compensa pierderile zilnice ale acestui element esential. Doua galbenusuri asigura necesarul zilnic de fier. Cantitati insemnate de fier, dar ceva mai greu asimilabile, contin radacina de patrunjel, smochinele, stafidele si caisele uscate, spanacul, urzicile, cartofii fierti in coaja, migdalele.