x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Macazul din creier

Macazul din creier

29 Apr 2004   •   00:00

Ne vorbeste despre creier doctorul Radu Rogozea, seful Centrului impotriva epilepsiei, membru al Academiei de Stiinte Medicale.

FLORIN CONDURATEANU - Pulsul medicinei

Creierul incape intr-o palma, cantareste 1-1,2 kg, doar 2% din greutatea corpului, e mic, dar nu marimea ii da performantele. Metabolismul neuronului este atat de intens incat este inutila inmultirea neuronilor, ne nastem cu un numar de neuroni, altii nu mai dobandim, ba unii neuroni mai si mor. Creierul este insa bine hranit, este irigat de 20% din cantitatea totala de sange, consumul de oxigen este de 14% din total, consumul de glucoza considerabil, 15% din total. Creierul are proeminente si intre ele santuri, ce maresc suprafata substantei cerebrale, caci stratul exterior al creierului, cortexul sau materia cenusie, reprezinta elementul valoros.

La microscop se disting doua elemente: celula nervoasa sau neuronul si nevroglia, tesutul de sustinere a neuronului. Trei proprietati are neuronul, mai intai excitabilitatea, neuroul primeste o excitatie, in membrana lui se petrec modificari electro-chimice si se creeaza imediat un raspuns electric. A doua insusire a neuronului este conductibilitatea, neuronul transmite raspunsul electric prin corpul lui la toate terminatiile neuronale, iar a treia proprietate a neuronului este ca el transmite apoi raspunsul neuronilor vecini. Sistemul nervos transmite mesajele de la organele de simt spre creier, iar creierul la randu-i transmite mesaje la organele de executie periferice, se creeaza astfel cai neuronale.

Omul are 100 de miliarde de neuroni, iar fiecare neuron se poate interconecta cu 100.000 de neuroni, deci se stabilesc 100.000 de miliarde de conexiuni. Neuronul atinge neuronul vecin intr-un spatiu virtual numit sinapsa. Sinapsa e un fel de macaz, care dirijeaza impulsul nervos. Daca n-ar exista sinapsa-macaz, impulsul nervos ar circula cum ar vrea el si s-ar instaura haosul.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă