x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Managementul escarelor

Managementul escarelor

22 Aug 2012   •   15:02

Escarele (leziuni de decubit) sunt rani situate initial la nivelul pielii, care apar in cazul persoanelor care petrec foarte mult timp in pat. Acestea provoaca dureri foarte mari, agraveaza starea pacientului si scad calitatea vietii acestuia si a familiei. Pe langa toate acestea se adauga importanta presiune economica.

Dr. Gabriela Cirstescu, reprezentant al Societatii Romane de Alzheimer, va vorbi in cadrul conferintei dedicata Escarelor (“Managementul Escarelor') despre "Utilizarea scalelor pentru evaluarea riscului de escara. Utilitatea evaluarii statusului cognitiv la pacientii varstnici".

Utilizarea scalelor de evaluare a factorilor de risc pentru escare are drept scop conceperea si implementarea unor strategii eficiente pentru preventia escarelor la pacientii internati.

“Multe studii pun la indoiala utilitatea folosirii scalelor de evaluare a riscului pentru escare in imbunatatirea conduitei clinice, comparativ cu judecata clinica, de aceea se recomanda adesea a le combina', explica Dr. Gabriela Cirstescu, Societatea Romana Alzheimer.

Statusul cognitiv este un factor de risc major pentru dezvoltarea unor sindroame geriatrice, dar alterarea cognitiva este adesea subestimata la varstnicii spitalizati, in special in unitati de ingijire acuta, din cauza focalizarii pe patologia acuta. “In studiul GIFA aproximativ 20% din escarele nou aparute aveau legatura cu statusul cognitiv alterat. In baza rezultatelor acestui studiu se accentueaza necesitatea screeningului si detectarii precoce a alterarii cognitive la varstnicii spitalizati', a mai adaugat Dr. Gabriela Cirstescu.

Conferinta Managementul Escarelor, aflata la prima editie, va cuprinde prezentari ale specialistilor din diferite domenii precum si studii de caz si workshopuri.

Pentru detalii o puteti contacta pe Alexandra Paiu, Conference Counselor, alexandra.paiu@tarus.eu

×
Subiecte în articol: sanatate