x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Maternitate - Gustul nu e un secret pentru nou-nascuti

Maternitate - Gustul nu e un secret pentru nou-nascuti

de Liana Hainarosie    |    17 Sep 2005   •   00:00
Maternitate - Gustul nu e un secret pentru nou-nascuti

Simtul gustului se dezvolta inca din viata intrauterina. In cea de-a 12-a saptamana de sarcina, papilele gustative sunt formate pe limba viitorului bebelus. Cu ajutorul acestora, el simte deja gustul lichidului amniotic pe care il inghite si apoi il elimina pe nas.

Lichidul amniotic se reinnoieste o data la 3 ore, luand gustul alimentelor consumate de mama. Astfel, gusturile resimtite in burtica mamei se inregistreaza in memoria bebelusului. Iar la nastere, nou-nascutul va sti sa diferentieze o savoare de alta. In acest mod se explica de ce nou-nascutul stie sa diferentieze intre dulce, amar si acru, fara sa fi primit vreodata hrana.

ALIMENTATIE. Dupa nastere, laptele mamei contribuie la dezvoltarea deplina a papilelor gustative: el isi schimba gustul in functie de alimentatia mamei. In schimb, prin intermediul laptelui artificial nu se realizeaza acest lucru, deoarece are intotdeauna acelasi gust. Mamele care alapteaza pe cale naturala nu trebuie sa-si modifice insa obiceiurile alimentare. O schimbare brutala a dietei alimentare deruteaza bebelusul, care nu va mai recunoaste unele gusturi si va refuza alaptarea la san.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă