x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Medicamentul nu este o marfă, un mijloc de speculă

Medicamentul nu este o marfă, un mijloc de speculă

09 Iun 2010   •   00:00

Acad. prof. univ. Victor Voicu, preşedintele Societăţii Române de Farmacologie, Terapeutică şi Toxicologie Clinică (SRFTTC), susţine că "medicamentul este unul dintre cele mai exigente domenii ale medicinii, care nu mai trebuie tratat ca o marfă, ca un mijloc de speculă, câştig sau folosit în mesaje politice".

Declaraţia a fost făcută în cadrul celui de-al IX-lea Congres Internaţional al SRFTTC de la Oradea (9-11 iunie). Medicamentul are o viaţă foarte interesantă. Cere mult timp până intră în utilizare la om, iar când intră în utilizare la om începe o altă etapă, de evaluare în condiţii reale, pe număr mare populaţional. Există astfel neşansa ca, uneori, după câţiva ani, să fie scos din terapeutică, pentru că se evaluează raportul dintre risc şi beneficiu, spune profesorul Voicu.

Comunicările ştiinţifice ale celui de-al XI-lea congres au vizat metabolismul medicamentelor, toxicitatea, intoxicaţiile acute, progresele în terapeutică sau domenii de graniţă între chimie, farmacie şi tratament, indicaţii medicale, utilizare, consecinţe, limite. Cercetările academicianului Voicu sunt orientate către metabolismul substanţelor care acţionează asupra sistemului nervos central. Domnia-sa activează într-un grup european de studii şi cercetări. Contribuţia academicianului Voicu se regăseşte în reconstituirea etapei moderne a toxicologiei clinice, înfiinţând o catedră de toxicologie clinică la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă