x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Melatonina ajuta la reglarea somnului

Melatonina ajuta la reglarea somnului

30 Mar 2004   •   00:00

Melatonina este un hormon cerebral care regleaza ritmul dintre starea de veghe si somn. Lipsa melatoninei provoaca insomnii si tulburari ale dispozitiei generale a organismului.

Administrarea acestui hormon ajuta la inducerea somnului si la echilibrarea ritmului de viata. Secretia melatoninei depinde de intensitatea luminii. „Ritmul circadian lumina-intuneric este semnalizat de la nivelul retinei si se coreleaza cu cel generat de nucleul suprachiasmatic, numit si «ceasul creierului», semnalele fiind transmise la nivelul glandei pineale care sintetizeaza melatonina", explica dr. Corin Badiu, sef de lucrari si medic primar endocrinolog la Institutul „Parhon".

SINCRONIZARE. Nivelul melatoninei este scazut pe timpul zilei, cand corpul nostru este expus luminii naturale si este ridicat pe timpul noptii. Dr. Corin Badiu afirma ca: „Productia de melatonina apare noaptea, cu cresterea secretiei initiata la ora 21, iar valorile maxime apar intre orele 1 si 5, scazănd la nivelele de zi in jurul orei 10". Administrarea de melatonina la om are efecte variate: in doze corespunzatoare, melatonina are proprietati hipnotice usoare, este sedativa si anticonvulsiva. Ea s-a folosit experimental la om atat pentru a induce somnul, cat si pentru a decala propriul ritm intern.

UTILIZARE. Nivelele de melatonina scad cu vărsta. Persoanele in vărsta dorm mai putin decăt cei tineri. „Perturbarea ritmului circadian ca urmare a zborurilor transatlantice duce la modificarea ritmurilor de pulsatie a nucleului suprachiasmatic si implicit a nivelului de melatonina", precizeaza dr. Badiu. Administrarea de melatonina se utilizeaza cand ritmurile biologice sunt perturbate: munca in schimburi la ore variabile, decalaj orar, insomnii la varstnici sau la orbi, tulburari afective sezoniere de tipul depresiei.
Steluta Indrei

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă melatonina