x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Migrena insotita de stele verzi

Migrena insotita de stele verzi

10 Apr 2006   •   00:00

Vorba aceea ca "vezi stele verzi" chiar are un sambure de adevar. Aparitia unor stele scanteietoare in campul vizual, insotita de impresia ca obiectele din jur se micsoreaza sau se maresc sunt simptomele unei afectiuni mai putin cunoscute numita migrena oftalmica. Simptomele migrenei oftalmice sunt destul de impresionante, avand in vedere ca sunt asemanatoare cu halucinatiile. Din fericire, nu dureaza mult. Problema este durerea de cap ce urmeaza dupa aceea.

Semne prevestitoare

Asist. univ. dr. Florentina Grigoriu, medic primar oftalmolog la Spitalul Universitar, spune ca semnele oculare prevestesc migrena propriu-zisa. Astfel, pacientul este avertizat asupra a ceea ce urmeaza sa se intample.

In cazul unui episod de migrena clasica, durerea apare de la inceput fara nici o avertizare. Ea se localizeaza pe o singura parte a capului si este pulsatila. Criza poate dura de la cateva ore pana la trei zile si poate fi insotita de greata si/sau de fotofobie (intoleranta la lumina). In schimb, in cazul migrenei oftalmice, simptomele vizuale apar pe primul-plan. Pacientul vede puncte stralucitoare si are impresia ca vede totul printr-un caleidoscop: are o succesiune rapida de senzatii si de impresii vii si variate. Desi aceste tulburari sunt vizuale, ele sunt de origine neurologica, de aceea consultul oftalmologului trebuie completat cu cel al neurologului. Bineinteles, numai dupa ce oftalmologul se asigura ca este vorba despre o migrena oftalmica. Ca in cazul oricarei migrene, neurologul este cel care recomanda tratamentul specific. Simptomele migrenei oftalmice pot fi confundate cu cele ale unei afectiuni foarte grave cum este accidentul vascular cerebral. De aceea, este absolut necesara consultarea medicului la primul episod de acest gen.

Comparatii

Exista totusi diferente intre semnele celor doua afectiuni. Simptomele migrenei se instaleaza lent si succesiv, in timp ce accidentul vascular cerebral apare brusc, iar simptomele se manifesta simultan. Daca tulburarile vizuale nu dureaza mai mult de cateva ore, iar apoi sunt urmate de dureri de cap, este foarte probabil sa fie vorba despre o criza de migrena oftalmica. In cazul unui diagnostic incert, medicul poate solicita investigatii suplimentare: tomografie computerizata sau rezonanta magnetica nucleara. Oricum, diagnosticul definitiv de migrena oftalmica nu se poate pune decat dupa repetarea crizelor de cel putin doua ori si dupa constatarea unui examen clinic perfect normal intre crize.

CAUZE. Oftalmica sau clasica, migrena este o afectiune cauzata de o hiperactivitate cerebrala transmisa genetic. Asta inseamna ca unele persoane se nasc cu un creier predispus la migrene. Bineinteles ca stresul si oboseala sunt factori favorizanti, mai ales in cazul persoanelor sensibile. Dar cel mai frecvent crizele sunt declansate de stimuli luminosi, cum sunt razele soarelui, privitul la calculator, la televizor.
×
Subiecte în articol: migrena sanatatea noastra