x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Ministerul Sănătăţii: Informatii despre noul virus gripal si recomandari pentru evitarea imbolnavirilor

Ministerul Sănătăţii: Informatii despre noul virus gripal si recomandari pentru evitarea imbolnavirilor

30 Apr 2009   •   00:00

Noul virus gripal A(H1N1) descoperit recent este un nou subtip de virus gripal care se transmite la om şi care conţine gene de la viruşii gripei porcine, aviare şi umane într-o combinaţie care nu a fost observată până în prezent nicăieri în lume.



În plus, există dovezi că acest virus se transmite de la om la om, iar boala cauzată a fost gravă într-un număr semnificativ de cazuri în Mexic.

Simptomele noii gripe A(H1N1) la om sunt în general asemănătoare cu simptomele gripei sezoniere umane: febră, simtome respiratorii cum ar fi tuse şi secreţii nazale, dureri în gât, eventuale ale simtpome cum ar fi: dureri generalizate (în special dureri musculare), cefalee, frisoane, oboseală, vomă sau diaree (care nu sunt caracteristice gripei, dar au fost raportate în unele din recentele cazuri de gripă cu noul virus).

În anumite cazuri este posibilă apariţia unor complicaţii grave chiar şi la persoane sănătoase infectate cu noul virus.   

Noul virus gripal A(H1N1) se transmite la persoane în acelaşi mod ca şi virusul gripei sezoniere. Acesta se transmite de la persoană la persoană din picăturile răspândite de o persoană infectată care tuşeşte sau strănută, sau indirect atunci când picăturile sau secreţiile din nas sau gât ajung pe mâini sau pe alte suprafeţe care sunt atinse de alte persoane care îşi duc apoi mâna la gură sau nas.    

Noul virus gripal nu se transmite prin consumul de carne de porc sau produse din carne de porc manipulate şi prelucrate termic în mod corespunzător. Acest nou virus gripal nu a fost izolat până în prezent de la animale şi nu există indicii conform cărora virusul ar fi prezent în lanţul de producţie al cărnii de proc. În orice situaţie se recomandă respectarea practicilor de igienă alimentară corespunzătoare la prepararea alimentelor, precum şi spălarea mâinilor, suprafeţelor şi echipamentelor cu săpun după manipularea cărnii crude.

Majoritatea virusurilor gripei porcine sunt susceptibile la medicaţiile antivirale cum ar fi inhibitorii de neuraminidază (oseltamivir şi zanamivir) şi la medicamentedle antivirale mai vechi (amantadine). Noul virus gripal este susceptibil la inhibitorii de neuraminidază însă este rezistent la amantadine.

Reamintim că nu se recomandă ca persoanele sănătoase să ia medicamente antivirale ca măsură de precauţie.
 

Ce putem face pentru a ne proteja de infecţie ?
Evitaţi contactele strânse cu persoanele bolnave. Dacă sunteţi bolnav, păstraţi distanţa faţă de celelalte persoane opentru a evita să le contagiaţi.

Evitaţi să mergeţi la serviciu sau la şcoală şi, în general, să ieşiţi din casă pentru diferite motive. Astfel se va reduce riscul de a contamina alte persoane.

Evitaţi aglomeraţiile şi mulţimile.

Când tuşiţi sau strănutaţi, acoperiţi-vă gura şi nasul cu o natistă. Astfel, reduceţi riscul ca cei din jurul dumneavoastră să se îmbolnăvească. După utilizare, aruncaţi batista la gunoi.   

Spălarea mâinilor contribuie la protecţia împotriva microbilor.

Spălaţi-vă mâinile des cu apă şi săpun, în special după ce tuşiţi sau strănutaţi. Produsele de curăţare a mâinilor pe bază de alcool pot fi de asemenea eficiente. Evitaţi să vă atingeţi ochii, nasul sau gura, pentru că microbii se răspândesc frecvent atunci când o persoană atinge un obiect contaminat, atingându-şi apoi ochii, nasul sau gura.

Curăţaţi suprafeţele dure, cum ar fi mânerele uşilor, utilizând frecvent un produs normal de curăţare.  

 Confirmaţi o reţea de "prieteni în caz de gripă" - prieteni şi rude - care v-ar putea ajuta dacă vă imbolnăviţi.
Comunicat al Ministerului Sănătăţii

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă noul virus