x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Minunea din mâna omului

Minunea din mâna omului

de Florin Condurateanu    |    01 Sep 2011   •   21:00
Minunea din mâna omului

Uita poporul planetei ca mai exista un motiv pentru care omul este superior oricarei vietuitoare: pentru ca de­ge­tul mare de la mana are o pozitie opu­sa celorlalte patru degete. Omul apuca astfel cu mana, executa miscari de finete si scrie.

Mai intai precizam ca medicii considera mana doar acea portiune de la incheietura palmei pana la varful degetelor. Portiunea pana la cot de la incheietura pumnului se numeste antebrat, iar segmentul de la cot la umar se numeste brat.

Ce constructie splendida are mana ne demonstreaza profesorul doctor Andrei Firica, seful Clincii de ortopedie de la Spitalul Colentina.

Mana are doua arcuri. De la degete pana la incheietura pumnului este o arcuire. Si arcul transversal de la extrema dreapta a palmei la latura stanga a ei. Aceste doua arcuiri permit sa acoperi cu mana un obiect. Extraordinar de importanta este ca­pa­citatea de a indoi degetele si de a ajunge cu ele in palma indoite. Asa poti apuca o foaie. O scadere a mo­bilitatii degetelor reprezinta o situatie critica, fiindca nu mai poti aduce de­getele in palma si nu mai poti apuca. Trebuie pastrata cu orice pret mobi­litatea tendoanelor care mobilizeaza oa­sele. Tendoanele flexoare si extensoare realizeaza carligul degetelor. Ele sunt tendoane de forta cu care cari o plasa, o greutate. Aceste tendoane te ajuta sa faci cu forta orice mis­care a mainii. Celelalte tendoane si muschii amplasati intre oasele pal­mei folosesc la miscarile si activitatile de finete, de exemplu la scris.

Datorita acestor imbinari de ca­li­tati in arhitectura mainii, de la in­cheietura pumnului pana la varful de­getului, interventiile de reparare a unor accidentari sunt dificile. Iata o di­fi­cultate: pielea care acopera mana nu are o rezerva de piele. Chirurgul nu poate muta o fasie de piele dintr-o parte in alta, ca de exemplu de pe coapse etc. Orice reparare a pielii de pe mana impune un transplant de piele luata din alte parti ale corpului. Cele mai sensibile terminatii nervoase in corp se afla pe varfurile de­ge­te­lor. In varful degetelor, omul are sen­sibilitatea cea mai fina, pipaitul. Cu aceste terminatii nervoase de ma­xi­ma sensibilitate, omul simte orice il inconjoara. De aceea, o taietura in bucatarie pe varful degetelor este foarte periculoasa, caci sectioneaza terminatii nervoase ce nu mai pot fi reabilitate. Si fracturile oaselor de la mana sunt dificile. Exista cinci oase, numite metacarpiene, in podul palmei intre incheietura pumnului si degete. Orice fractura la aceste oase impune o imobilizare de maximum trei saptamani, pentru a nu se instala intepenirea articulatiilor.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei