x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Misterios - Hepatita C se poate vindeca spontan

Misterios - Hepatita C se poate vindeca spontan

11 Aug 2004   •   00:00

O echipa de cercetatori americani si britanici ar putea deslusi misterul persoanelor bolnave de hepatita C care se vindeca spontan, fara tratament.

STELUTA INDREI

Specialistii au descoperit ca genele acestor persoane provoaca o protectie imunitara mai rapida. Studiul care a fost publicat recent in revista Science ar putea deschide calea noilor strategii de prevenire si tratament ale hepatitei C, cea mai grava dintre hepatitele virale.

DESCOPERIRE. Aproximativ 20% dintre persoanele infectate cu hepatita C scapa de virus fara tratament. Insa aproape 180 de milioane de oameni din intreaga lume raman infectati cronic, cu riscul de a dezvolta o ciroza sau un cancer de ficat. Medicii spera ca intelegerea mecanismului vindecarii spontane sa permita crearea unui vaccin contra hepatitei C. Pentru echipa americano-britanica, aceasta vindecare se datoreaza actiunii genelor capabile sa stimuleze anumite celule ale sistemului imunitar. "Chiar daca bolnavii nu pot beneficia inca de aceasta descoperire, ea ne permite sa intelegem mai bine modul de actiune a virusului. Obiectivul nostru este sa controlam mai bine sistemul imunitar asa incat sa imbunatatim actiunea medicamentelor sau a unui vaccin", a declarat dr. Chloe Thio, coautor al studiului.

EXPLICATII. Persoanele care se vindeca de hepatita C poseda o combinatie genetica deosebita. Ele au o molecula de doua ori mai frecventa decat la persoanele infectate. Pentru a descoperi genele implicate in procesul de vindecare spontana, cercetatorii au analizat ADN-ul a 1.037 de pacienti afectati de hepatita C, dintre care 352 s-au vindecat spontan. Cercetatorii avertizeaza ca aceasta protectie genetica a fost descoperita numai la persoanele care erau infectate cu o mica doza a virusului, de exemplu cele contaminate prin acele seringilor, tatuaje, piercing. In nici un caz nu se pot vindeca spontan cei care au fost infectati in urma transfuziilor sangvine, deoarece cantitatea virusului provenit din sange nu poate fi controlata prin bariera imunitara.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă