x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Miturile despre diabet, ce spun medicii

Miturile despre diabet, ce spun medicii

de Magda Colgiu    |    11 Ian 2011   •   16:53
Miturile despre diabet, ce spun medicii
Sursa foto: /Thinkstock
146107-untitled-1.jpgDiabetul afectează aproximativ 285 de milioane de oameni din întreaga lume, susţin statisticile Federaţiei Internaţio­nale. Întrucât deocamdată nu i s-a găsit leac de vindecare, dietele alimentare şi tratamentele medicamentoase sunt singurele care ţin boala în frâu. În caz contrar, pot apărea o serie de complicaţii ce agravează starea de sănătate a diabeticilor. De aceea, medicii americani de la Mayo Clinic avertizează asupra unor mituri vehiculate printre diabetici şi nu numai, mituri ce pot îngreuna viaţa acestor pacienţi.
 
Mitul 1. Diabeticii nu pot mânca dulciuri
Liniştiţi-vă! În ciuda a ceea ce e posibil să fi auzit, o bucăţică de prăjitură nu va cauza o criză diabetică. De fapt, dul­ciurile pot fi mâncate cu moderaţie de  persoanele care suferă de diabet de tip 2. Condiţia principală este aceea de a avea în mod normal un meniu sănătos. Pentru o sănătate de fier, este indicat să se efectueze frecvent exerciţii fizice. De asemenea, este indicat să se mănânce dulciuri ca desert după mesele cu conţinut redus de carbohidraţi: piept de pui, broccoli, salate de crudităţi etc.

Mitul 2. Prea multe dulciuri provoacă diabet
Nu, dependenţii de dulciuri nu devin obligatoriu diabetici, afirmă medicii. Boala este cauzată în principal de o combinaţie nefericită de factori genetici şi de modul de viaţă. Pentru că zahărul ce se găseşte în cantităţi mari în sângele diabeticilor nu este substanţa rafinată ce se găseşte în dulciurile cumpă­rate din magazine. Totuşi, un factor agravant pentru diabet este greutatea mare. Care se obţine mâncând cantităţi mari de dulciuri. Aşadar, legătura dintre dulciuri şi diabet există! De asemenea, dacă în familia dumnea­voastră sunt frecvente cazurile de diabet, încercaţi să mâncaţi sănătos şi să menţineţi greutatea sub control. Cei care suferă deja de diabet ar trebui să facă sport frecvent şi să mănânce sănătos pentru a ţine boala în frâu.

Mitul 3. Diabeticii trebuie să urmeze o dietă specială
O dietă sănătoasă pentru bolnavii de diabet nu înseamnă un regim alimentar foarte strict. Dimpotrivă! La fel ca orice persoană, şi un diabetic trebuie să mănânce cereale integrale, legume şi fructe crude, grăsimi saturate, cantităţi mici de grăsimi animale, de sare sau de zahăr. Aşa-numitele produse diabetice nu asigură beneficii speciale bolnavilor, ci, eventual, doar producătorilor.

Mitul 4. Vă puteţi îmbolnăvi de diabet de la altcineva
Total eronat! Diabetul nu este nici o boală infecţioasă şi nici o boală contagioasă! Oamenii de ştiinţă nu ştiu exact ce cauzează boală, dar sunt siguri că diabetul nu este contagios. "Nu există nici un risc de transmitere a acestei afecţiuni de la un om la altul, aşa cum se întâmplă cu o răceală comună", afirmă ei. La fel de cert este că diabetul de tip 2 afectează membrii unei familii (există legături genetice), mai mult decât pe alţii.

Mitul 5. Există doar două tipuri de diabet
Nu e deloc aşa. Diabetul se referă la un grup de boli – toate solicitând atenţie specială – care au în comun inadaptabi­litatea corpului în a transforma glucoza din hrană în energie, fapt ce are drept consecinţă un nivel ridicat al zahărului în sânge. Astfel, există diabet de tip 1 (cunoscut pe vremuri sub numele de diabet juvenil), diabet de tip 2 (diabetul adulţilor), dar şi diabet gestaţional. Cauzele instalării acestor afecţiuni diferă de la tip la tip. Însă pentru a ţine în frâu boala, trebuie să aveţi grijă la alimentele pe care le mâncaţi, să faceţi sport şi, dacă e cazul, să urmaţi tratamentele prescrise. Este obligatoriu să nu ignoraţi aceste măsuri, deoarece printre complicaţiile diabetului de orice tip se numără atacul de cord, orbirea, dar şi accidentele vasculare cerebrale.

Mitul 6. Doar persoanele cu diabet au nevoie de insulină
Nimic mai neadevărat. Toată lumea are nevoie de insulină, hormon produs de pancreas al cărui rol este acela de a transforma mâncarea în energie. Însă, organismul persoanelor sănătoase, care nu sunt bolnave de diabet, produce singur exact cantitatea de insulină de care are nevoie. La diabetici, organismul fie nu produce insulină, fie produce în cantitate mică, fie insulina produsă nu are proprietăţile necesare. Dacă sunteţi diabetic de tip 2, este posibil să fie nevoie ca în tratamentul prescris să fie inclusă şi insulina. Este important să ştiţi că insulina nu este un medicament, ci este doar un tratament prin care organismul bolnav "supravieţuieşte".

Mitul 7. Complicaţiile diabetului nu pot fi prevenite
Nimic mai departe de adevăr. Numeroase studii realizate până în prezent au arătat că există şanse foarte mari să preveniţi sau măcar să întârziaţi instalarea complicaţiilor diabetului. Tot ce trebuie să faceţi este să ţineţi nivelul zahărului sub control şi să mergeţi des la vizite medicale. Acest lucru este indicat, deoarece numeroşi diabetici de tip 2 se luptă şi cu un nivel crescut al colesterolului sau cu hipertensiunea. Dacă hipertensiunea şi colesterolul sunt păstrate la un nivel regulamentar, diabeticii pot trăi fără probleme mari. În caz contrar însă, afecţiunile renale şi problemele neurologice se pot instala.

Mitul 8. Doar supraponderalii fac diabet
Este adevărat că majo­ritatea diabeticilor de tip 2 sunt supraponderali sau chiar obezi. Însă persoa­nele care nu au probleme cu kilogramele în plus nu trebuie să se "culce pe o ureche" şi să creadă că ele nu se pot îmbolnăvi de această afecţiune. Pentru că nu toţi vârstnicii care se luptă cu diabetul se încadrează în categoria "graşilor". Pe de altă parte, nu trebuie să renun­ţaţi la regimul de viaţă să­nătos şi să vă gândiţi că nu are rost să aveţi greutatea normală că tot vă veţi îmbolnăvi. Kilogramele gră­besc instalarea compli­caţiilor oricăror boli, inclusiv a diabetului.

Mitul 9. Diabeticii nu trebuie să facă sport
În fapt, este exact invers. Exerciţiile fizice sunt parte importantă a regimului de viaţă a sufe­rinzilor de diabet. Pentru că practicând frecvent sportul puteţi ţine greutatea sub control. De asemenea, se păstrează mobilitatea articulaţiilor.
 
Mitul 10. Pacienţii care urmează cu stricteţe regimul de viaţă impus nu trebuie să îşi mai facă griji pentru nivelul zahărului din sânge. Din nefericire, nici acest mit nu este adevărat. Mai mult chiar, există cazuri în care mulţi diabetici, deşi nu renunţă niciodată la dietele lor, la sport sau la tratamente, au în continuare un nivel crescut al zahărului în sânge. Diabetul de tip 2 este o boală care ţine cont doar parţial de kilograme, de stres, de tratament etc. Chiar şi aşa, pacienţii nu trebuie să renunţe la regimul impus. Dacă vor proceda altfel, complicaţiile vor fi mai multe şi se vor instala mult mai rapid.

Mitul 11. Este posibil să ai "un pic de diabet"
Nu! Exclus! Ori ai, ori nu ai diabet. Varianta "cred că am un pic de diabet" nu ţine sub nici o formă. Chiar dacă simptomele nu se fac simţite, dar aţi fost diagnosticat cu diabet, este obligatoriu să urmaţi tratamentele prescrise. Faptul că nu urmaţi un tratament medicamentos, ci doar unul care presupune exerciţii şi diete alimentare nu înseamnă că nu sunteţi bolnav. Astfel, dacă nu vreţi să vă agravaţi boala, urmaţi cu atenţie sfatul medicului.

Mitul 12. Diabeticii sunt chinuiţi
Nici vorbă! Da, este adevărat că diabetul este o afecţiune pe termen lung, ce nu se vindecă şi ce poate cauza o serie de complicaţii. Însă mulţi diabetici de tip 2 pot trăi o viaţă lungă, fără ca activităţile lor zilnice să fie împiedicate total de această boală. Trebuie doar să urmeze tratamentele pentru a controla nivelul zahărului în sânge.

Statistici
● Aproximativ 5% din decesele înregistrate anual pe glob sunt cauzate de diabet sau de complicaţiile acestei boli.
● Decesele cauzate de diabet ar putea creşte cu peste 50% în următorii 10 ani dacă nu sunt luate măsuri pe plan global.
● Cea mai mare parte a diabeticilor care trăiesc în ţări cu venituri mici şi mijlocii sunt adulţi cu vârste între 45 şi 64 de ani, şi nu persoane de vârsta a treia.

×
Subiecte în articol: diabet